Berecz Zsombor csak egy esélyt kap

A 2024-es olimpia programjából kikerül a Finndingi, amelyben Berecz Zsombor világbajnoki címet szerzett. Így számára a 2020-as tokiói olimpia lesz az egyetlen lehetőség, hogy történelmet írjon hajóosztályában.

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség tanácsa megerősítette tavaly novemberi határozatát, miszerint kikerül a programból a Finndingi, amely 1952 óta szerepelt az ötkarikás műsorban. Ez az egyszemélyes hajóosztály, amelyben Berecz Zsombor a világbajnok és Tokióban éremesélyesként indulhat. Berecz mellett jó eséllyel pályázhatott volna a párizsi részvételre a korosztályos világbajnoki ötödik Németh Domokos. A 33 éves Berecznek így a tokiói olimpia az utolsó esély arra, hogy sporttörténelmi érmet szerezzen Magyarországnak.

Szintén rossz hír, hogy a férfi és női 470-esek helyett Párizsban vegyes legénységgel indulhat ez a kétszemélyes osztály. Pedig a tavaly junior világbajnokságon bronzérmes Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor páros számára a 2024-es olimpia lehetett volna az igaz megmérettetés.

Változik a hajóosztály szörfben is, a mostani RSX helyébe a repülőszárnyas iFoil kerül. A javasolt hajóosztályokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia, de ez a korábbi olimpiák tapasztalatai alapján formalitásnak tűnik – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!