Beneteau Oceanis 34.1, az élmények forrása

Teste karcsúbb, vitorlafelülete nagyobb, kabinjai tágasabbak, mint elődjének. Marc Lombard és a Nauta Design nagyszerű hajót tervezett!

Főleg az orrkabin nőtt nagyot a korábbiakhoz képest, köszönhetően a Beneteau hosszabb modelljeinél korábban már megjelent törésvonalnak. Ez keskeny testet jelent a vízvonal alatt, míg fölötte tágasabb teret, és még a menettulajdonságokra is jó hatással van, főleg cirkáláskor. Most, hogy a széria már a hetedik generációnál tart, minden apró részlet a helyére került.

Mivel egyre több a hajózás világába újonnan érkező potenciális ügyfél, a Beneteau külön odafigyel arra, hogy vitorlásai bárki számára egyszerűen kezelhetők legyenek. Így standard kivitelben az Oceanis 34.1-est 31 négyzetméteres grósszal (opcionálisan kérhető árbócba tekerhető kivitelben) és 18 négyzetméteres, önváltós fockkal szerelik. Így két ember is könnyen elboldogul az irányítással, illetve nagyobb létszámú, de nem annyira tapasztalt legénységgel sem gond a hajózás.

Aki nagyobb sebességre, több izgalomra vágyik, annak ott a lehetőség, hogy bő szeles vitorlát, extra csörlőket és 26 négyzetméteres, betekerhető génuát rendeljen. Megszállott teljesítményhajhászóknak pedig a First Line kivitel javasolt: bulbamentes, hidraulikusan emelhető tőkesúly (merülés 1,25–2,55 méter) és 35 négyzetméteres, square-topos nagyvitorla maximalizálja a sebességpotenciált. A felhúzható tőkesúly nagy előnye még, hogy használatával a sekély vizű helyek is könnyedén bejárhatók.

A fedélzet nemcsak azért letisztult, hogy elegáns legyen, hanem mert így fokozott a kényelem és a biztonság, függetlenül attól, hogy a hajó épp vitorlázik vagy horgonyon áll. Ennek a letisztultságnak a jegyében szedték ketté a kezelőköteleket, a felhúzókat és a nagyvitorla-betekerőt a kabinlejáró elé, míg a schottokat a kormányálláshoz vezetve, így a kokpit mentes mindentől, ami a kikapcsolódást zavarná. Még backstag sincs, hogy a fürdőplatformot még akadálymentesebben lehessen elérni.

A Beneteau Oceanis 34.1 két- és háromkabinos kivitelben rendelhető. Előbbinél a bal hátsó kabin helyét félig elfoglalja a fürdő, amiben így elfér a külön zuhanyzó, míg a többi rész rakodótér – ez nemcsak belülről, de a kokpitpad felől is elérhető. A berendezést a leendő tulajdonos egyedi elképzelései szerint alakítják, tölgy- vagy diófelületekkel, minőségi anyagokkal és ülőpárnákkal. Függetlenül a kabinok számától, a beltér – a négy tető- és négy oldalablaknak köszönhetően – szellős és világos, a szalon az otthon hangulatát árasztja.

Nyolc utas fér el a hajón, kényelmükről a jobb oldalra épített, L alakú konyha, a bal oldali fürdő, a két kanapéval és méretes asztallal felszerelt szalon gondoskodik. A három kabin franciaágyán felül a szalonban is kialakítható két fekhely, ezek közül az egyik részben a térképasztal alatt húzódik meg.

Kijelenthetjük, hogy a Beneteau Oceanis 34.1 hű a sorozat 35 évnyi hagyományaihoz, sokoldalú túravitorlás hajó, kortárs dizájnnal és megoldásokkal. A márka hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!