Belehalt a kísérletbe a 75 éves kalandor

Jean-Jacques Savin ezúttal evezve vágott neki az Atlanti-óceán átszelésének, január 20-án két vészjelzőt is aktivált, de másnap már csak a holttestét találták meg.

„Nagy szomorúsággal értesültünk barátunk, Jean-Jacques haláláról. Sajnos ezúttal az óceán erősebb volt nála” – írta támogató csapata.

Savin január 1-jén indult el Délnyugat-Portugáliából, és az Azori-szigeteken található Ponta Delgada felé tartott, mielőtt január 21-én kora reggel elvesztette a kapcsolatot szárazföldi csapatával. Csütörtökről péntekre virradó éjszaka két vészjelzőt aktivált, hogy jelezze, nagy nehézségekkel küzd. A portugál haditengerészet pénteken megtalálta Savin felborultan úszó, 8 méter hosszú és 1,7 méter széles evezős csónakját az Azori-szigetek közelében. Egy búvár le tudott ereszkedni a víz alá, és betekintve a hajó kis kabinjába felfedezte a férfi holttestét.

Savintól nem voltak idegenek a merész kalandok: egy óriási narancssárga hordóban már átkelt az Atlanti-óceánon. 2930 mérföldes útja több mint négy hónapig tartott, és 2019 májusában ért véget az apró holland karibi St. Eustatius szigeten. Korábban katonai ejtőernyősként és magánpilótaként dolgozott, 2015-ben megmászta a Mont Blanc-t.

Savin múlt pénteken a hajó fedélzetén ünnepelte 75. születésnapját – libamájjal, pezsgővel és a mandolinjával. Elmondása szerint azért vállalta a kihívást, hogy „nevessen az öregségen”.

(forrás: cnn.com, fotók: bbc.com, whatisfind.com, explorersweb.com, dw.com, then24.com)

Rövid összefoglaló a hordós kalandról:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!