Bécsben már felkészültek a nyárra

Hőség elleni akciótervet dolgoztak ki az osztrák fővárosban, hogy Bécs a nyári kánikulában is élhető maradjon. A hőség elleni akcióterv kiegészíti a város nemrég elfogadott klímavédelmi menetrendjét és elkészítése során kiemelt figyelmet fordítottak a sérülékeny társadalmi csoportokra.

Az akciótervben szerepel az ivókúthálózat további bővítése és szabadtéri munkaállomások kialakítása. Városszerte úgynevezett hűsölő zónákat hoznak létre, amelyek olyan klimatizált középületek, ahova bárki bemehet hűsölni néhány órára. A sérülékeny csoportok tagjait – például a hajléktalanokat – felkeresik, hogy figyelmeztessék őket a folyadékbevitel fontosságára és a napégés elkerülésére, illetve tájékoztató anyagot állítanak össze különböző nyelveken a társadalom nehéz helyzetben lévő csoportjai számára. Megerősítik a 1450-es telefonos egészségügyi szolgálatot is.

Mivel az időseket különösen megviseli a nagy hőség, Bécs folyamatosan újítja fel az idősotthonokat és gondozási központokat. Az épületeket árnyékolják és klimatizálják, a klímaberendezéseket pedig a tetőkön elhelyezett napelemekkel működtetik. És ahol lehet, még több árnyékos, hűs helyet alakítanak ki a szabadban. Mivel hőségben a tanulás is nehezen megy, az iskolák felújításakor és az újak építésekor kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az épületek ne melegedjenek fel könnyen, illetve klímasemleges energetikai rendszerük legyen.

Mindezek kiegészítik a februárban elfogadott klímavédelmi menetrend hosszú távú intézkedéseit, amelyek segítségével Bécs 2040-re klímasemlegessé szeretne válni. A cél elérésében kulcsszerepet szán a napenergiának: 2025-re ötször, 2030-ra pedig tizenhatszor annyi áramot szeretne előállítani a nap segítségével, mint 2020-ban. Ezzel párhuzamosan csökkenti a fosszilis energiahordozóktól való függőségét és nagy hangsúlyt fektet a lakások, épületek energetikai felújítására.

Hogy megváltoztassák az emberek mobilitási szokásait, tovább bővítik a bicikli- és gyalogúthálózatot és a tömegközlekedést. 2025-ig 25 ezer fát ültetnek, és arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a sűrűn beépített kerületekben is nőjön a zöldterületek aránya. Ennek érdekében szélesebb körben alkalmazzák a szivacsváros elvet, ezáltal jobb életkörülményeket teremthetnek a városi fáknak. Hogy mérsékeljék a hőszigetek számát, csökkentik az aszfaltozott felületek nagyságát és az így nyert területeket beültetik. Városszerte több parkot és zöldterületet hoznak létre, ahol a lakosság pihenhet és feltöltődhet – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!