Bárki megnézheti élőben a Titanic roncsait

Százhat éve süllyedt el az akkori világ technikai csodájának számító hajó, a Titanic. A hajókatasztrófát övező mítosz azóta is él és termeli a pénzt életben tartóinak.

Az OceanGate amerikai cég különleges programot hirdet a világ leggazdagabb embereinek. 130 ezer dollárért (32,5 millió forint) egy héten át közvetlen közelről, vagyis 4000 méterrel a tenger alatt tanulmányozhatja a vagyonos turista a Titanic roncsait. Tehát azt, ami a 269 méteres egykori fenséges hajóból még megmaradt. A roncsot egyébként csak 32 éve lokalizálták az Atlanti-óceán északi térségének mélyén.

Júniusban indul a turisztikai program, amelynek kulcseleme a Cyclops2 tengeralattjáró. Ez az egyetlen olyan mélységi merülésre képes vízi jármű, amely nem valamelyik haditengerészet, hanem egy polgári magáncég birtokában van. Vagyis aki befizeti a 130 ezer dollárt, ennek a járműnek lesz az utasa egy héten át.

Ez az összeg egyébként a cég szerint, az 1912-es első osztályú Titanic jegy megfelelője, beszámítva az azóta mért inflációt. Szóval a dúsgazdag turista a tenger mélyén, egy hatalmas vastag falú ablak mögül tanulmányozhatja a roncsot és a jó felvételek elkészítéséhez egy 360 fokos kamera is segíti. Igaz, csak rozsdásodó, szétrohadó anyagmaradványokat fog látni.

A tudósok legfrissebb becslése szerint 20 múlva végleg eltűnik a régóta lebomló Titanic-roncs, tehát sietniük kell a kíváncsiskodóknak. Az érdeklődés nagy, hiszen az első utakra már minden jegy elkelt – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!