Balesetek és kiállások a Vendée Globe-on

vendee-globe-620x350Fa Nándor és a Spirit of Hungary túljutott az Indiai-óceánon és már a Csendes-óceánon hajózik. A Vendée Globe 29 elrajtolt hajójából 20 van még versenyben. A kiváló magyar hajós a 9. helyen vitorlázik Új-Zélandtól délnyugatra.

Az úton eddig elveszett a közepes szelekben nagyon használható A7 gennakere, illetve valamilyen víz alatti objektumnak ütközve a tőkesúlyáról levált egy jelentős darab műanyag borítás, ezáltal azon a területen romlott a vízáramlás a megnövekedett súrlódással csökkentve a hajó sebességpotenciálját. Mindezek ellenére Fa Nándor nagyszerűen haladt végig az Indiai-óceánon.

photo-sent-from

A hétfői balesetek közül Stéphane Le Diraison elvesztette az árbócát. A hírek szerint egy a beksztéget tartó verete tört el és ez okozta a bajt. A francia versenyző egy hétméteres segédrudazatot eszkábált és azzal vitorlázik Melbourne felé. A Vendée Globe-ból kiállt versenyző várhatóan bő egy hét alatt érhet oda.

photo-sent
A nyolcadik helyen vitorlázó Thomas Ruyant pedig feltehetően egy vízfelszín közelében úszó elveszett konténernek rohanhatott neki 15-17 csomós sebességgel, amitől lényegében letört a hajója orra. A versenyző szerencsére éppen feküdt, amikor a hajó az ütközéstől megállt. Ruyant 40 csomós szélben és nagy hullámzásban küszködve halad Új-Zéland, Bluff kikötője felé, miközben a helyzete egyre romlik. A szivattyúja nem működik, a hajó orra már szinte teljesen elvált a test többi részétől és jórészt a víz alá merül. Mivel a súlya kiemeli a hajó hátsó részét, ezért a kokpitbe ömlő hullámok sem folynak ki.

photo-
Tegnap délután újabb hajón keletkezett komoly hiba: Új-Zélandtól 2000 mérföldnyire keletre a verseny 3-4. helyén vitorlázó Paul Meilhat hajóján a tőkesúlyt mozgató hidraulika dugattyú törése miatt a tőkesúly a szél alatti oldalra billent. Meilhat irányt változtatva észak felé tart, és igyekszik a tőkesúlyt függőleges állapotba hozni és rögzíteni.

photo
Fa Nándornak már csak alig 12 ezer tengeri mérföldet kell megtennie a célig. A versenyben továbbra is a francia Armel Le Cléac’h vezet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!