Balatonfenyves tovább terjeszkedik

Balatonfenyves önkormányzata vásárolt egy 107 méter hosszú, több mint 3 ezer négyzetméteres partszakaszt nettó 45 millió forintért.

Lombár Gábor polgármester, aki az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke is, elmondta, szeretnének ezzel a lépéssel példát mutatni. „A 44 tóparti önkormányzat felelőssége, akármilyen kicsi is, ha adódik lehetősége a Balaton-part bármely kis részének közcélokra való visszaszerzésére, a mai nehéz helyzetben is tegyen meg mindent érte” – fogalmazott.

Hozzátette, Balatonfenyves hét kilométer hosszú partszakasszal, három nagyobb és két kisebb szabadstranddal büszkélkedő falu, ám kinőtte a fürdőhelyeit, főszezonban nagy a zsúfoltság. Ezért döntött a helyi képviselő-testület az ingatlanvásárlás mellett, amikor a volt Postás-üdülő tulajdonoscseréjénél felmerült, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van.

A 2400 lakosú Balatonfenyves idei, szűkösre tervezett költségvetése 1,1 milliárd forint. Gyakorlatilag az idei tartalék java részének felélését jelentette ez az adásvétel, amit azért sem habozott meglépni a testület, mert egyrészt helyi turizmusstratégiai célokat szolgál, másrészt nemzetgazdasági érdek a tópartot megvédeni a további beépülésektől. Az adásvétel nem járt a település számra vagyonvesztéssel, hiszen a vételárnál már most többet ér a vízparti terület. Bár nagy a támogatottsága a döntésnek a településen, akad, aki aggódik a költségvetési tartalék alakulása miatt, az önkormányzati intézmények magas rezsiköltsége okán.

Lombár Gábor kitért arra is, hogy tárgyalásokat kezdeményez a kormányzattal mint a Balatoni Szövetség elnöke, hogy az önkormányzatok kaphassanak valamiféle támogatást a Balaton-part ilyen jellegű visszaszerzéséhez. A megvett terület mögötti társasházak és nyaralók tulajdonosaival pedig arról kíván tárgyalni, hogy járuljanak hozzá az ingatlanjaik értékét is növelő szabadstrand mielőbbi kialakításának költségeihez, hiszen erre nem maradt forrása az önkormányzatnak. Emellett bíznak a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztő pályázatain elnyerhető újabb támogatási lehetőségben.

(MTI)

képeink illusztrációk

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!