Az American Magic kihagyja az America’s Cup dzsiddai előversenyét

Múlt hónapban jelentették be, hogy az America’s Cup második előversenyét Szaúd-Arábiában rendezik, 2023. november 30. és december 3. között.

A hírre válaszként az American Magic az America’s Cup Választott bíróságához fordult, beadványában jelezve visszalépését a regattától – a helyszín biztonságával kapcsolatos aggályokra hivatkozva. És akkor ott vannak még a személyes indokok is, hiszen a csapat tagjai amerikaiak, és az USA zászlaja alatt vitorláznának egy nyílt versenypályán. Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki a Szaúd-Arábiába utazó amerikaiak számára a polgári létesítmények elleni rakéta- és dróntámadások veszélye miatt.

Kicsit visszaugorva az időben felidézhetjük, hogy az American Magic sosem támogatta Szaúd-Arábiát mint helyszínt, hiszen korábban felmerült, hogy ott rendezzék a 37. America’s Cupot. Úgy fest, hogy az akkori aggályok azóta sem múltak el.

A lépésnek persze következményei vannak, kaphatnak pontlevonást vagy pénzbüntetést. Esetleg megússzák szankciók nélkül, ha a testület elfogadja hivatkozási alapnak a versenyzők észszerű és valós biztonsági aggályait mint a versenytől való távolmaradás okát (Protocol 10.2.a).

America’s Cup-előverseny a Közel-Keleten:

YouTube video

(forrás: Live Sail Die, fotók: americanmagic.americascup.com, pressmare.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!