Alakul az American Magic csapata

Március 8-án a 37. America’s Cupra kihívóként készülő American Magic bemutatta vitorláscsapatának kulcsfiguráit.

A New York Yacht Clubot képviselő társaság vitorlázómagja: Tom Burnham, Lucas Calabrese, Andrew Campbell, Riley Gibbs, Paul Goodison, Michael Menninger és Dan Morris.

Tom Burnham vezetőedzőként csatlakozik az American Magichez, korábban három America’s Cup csapatban (a Young Americában egyszer, a Luna Rossában kétszer) vitorlázott. Ő volt a svéd America’s Cup-kihívó Artemis Racing vezetőedzője a 35. America’s Cupon, nyolc évig vitorlázott a Quantum Racing TP52 programjában. Jelenleg az ausztrál SailGP csapat edzője.

Lucas Calabrese 2012-ben Londonban olimpiai érmet szerzett a 470-es osztályban, eddig három világbajnokságot (Melges 20, J70, Optimist) nyert. Buenos Airesben született, hét évvel ezelőtt költözött végleg az Egyesült Államokba, és amerikai állampolgár lett. Volt második helyezett TP52 és Melges 24 világbajnokságon.

Andrew Campbell harmadik America’s Cup regattájára készül, ez lesz a második versenye az American Magickel, korábban az Oracle Team USA-val vett részt a 35. America’s Cupon. Világbajnoki ezüstérmes Star hajóosztályban, 2008-as pekingi olimpikon, a 2007-es Pánamerikai Játékokon aranyérmet nyert. Háromszoros amerikai ifjúsági bajnoki aranyérmes és ifjúsági Laser-világbajnok.

Riley Gibbs sokoldalú vitorlázó, aki már fiatalkorában is lenyűgöző sikereket ért el különböző osztályokban. Tagja az amerikai vitorlásválogatottnak, és az Egyesült Államok SailGP csapatában vitorlázik. A 2020-as tokiói olimpián a Nacra 17-es osztályban indult, és részt vett a Red Bull Foiling Generation világdöntőn is. Három különböző világbajnokságon (29er, Formula Kite és Nacra17) is végzett az első ötben, ő a legfiatalabb kormányos, aki meg tudta nyerni az 505 North Americant.

Paul Goodison másodszor fut neki az America’s Cupnak az American Magickel. Az Artemis Racing tagja volt a 35. America’s Cupon, három olimpián indult, 2008-ban Pekingben aranyérmet nyert, 2004-ben Athénban negyedik, 2012-ben Londonban pedig hetedik lett. Hat világbajnoki címet szerzett (ebből hármat Molyban), ötszörös Laser-Európa-bajnok és Melges 32-es Európa-bajnok.

Michael Menninger korábban a Red Bull Youth America’s Cupban vett részt kormányosként, világbajnok páros versenyzésben és Etchells hajóosztályban. Atlanti átkelésen vett részt az 11th Hour Racing Teammel, kétszeres Governor’s Cup-győztes.

Dan Morris szintén másodszor tagja az American Magic csapatnak, párosverseny-világbajnok, Transpac Race- és Middle Sea Race-győztes. Tagja volt a Red Bull Sailing Teamnek az Extreme Sailing Seriesben, majd az Egyesült Államok SailGP csapatának, és részt vett a Superfoiler Grand Prix-n.

„Célunk, hogy megnyerjük az America’s Cupot, visszahozzuk a trófeát az Egyesült Államokba és a New York Yacht Clubba. Biztosak vagyunk benne, hogy a csapat összeállításánál sikerült egyensúlyt teremteni az America’s Cup-veteránok és az új tagok között” – jegyezte meg Terry Hutchinson, az American Magic szkippere.

„Az America’s Cup a vitorlássport csúcseseménye, a csapatunk pedig éhes a sikerre. Tagjai aktívan vitorláznak más regattákon szerte a világban. Jelenleg a 37. America’s Cup vitorlásmenetrendjét tervezzük, a Protocol szerint az összes csapat szeptemberben kezdheti meg az edzéseket az AC75-ös hajójával” – tette hozzá Tom Burnham.

(forrás: americanmagic.americascup.com, fotók: stuff.co.nz, nytimes.com, pnj.com, worth.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!