Árvízvédelmi megoldások a Maroson

2022. június 6.
Címkék :

Román–magyar együttműködéssel, a határ mindkét oldalán uniós támogatással megvalósított fejlesztésekkel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát.

A beruházás részeként magyar területen a Maros jobb partján elhelyezkedő makói szivattyútelep rekonstrukciójára került sor. Az 1962-ben épült telep egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizet átemeli a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

A beruházás során elkészült a szivattyútelep mélyvezetésű nyomócsövének teljes rekonstrukciója, valamint az árvízvédelmi töltés vízoldalán szivárgásgátló vízzáró résfal épült. Felújították a vízoldali elzáró szerkezetet, átépítették a kezelő tornyát és kicserélték az ahhoz kapcsolódó bejáró hídját.

A projekt romániai partnere, a Maros-völgyi Vízügyi Igazgatóság (ABAM) a folyó jobb partján lévő Arad védelmét szolgáló árvízvédelmi műtárgyak rekonstrukcióját végezte el. Mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon újult meg az árvízvédelmi fal, és a Maros belterületi szakaszán partvédelem épült. Az ABAM vezetésével egyeztették, összehangolták és kiegészítették a meglévő vízügyi – hidrológiai és geoinformatikai – adatbázisokat, továbbá közös árvízi elöntési haváriatérképek készültek, lefedve a folyó Makó és Nagylak közötti 21 kilométeres határszakaszát. A 2,686 millió eurós (mintegy 10,5 milliárd forintos) projekt költségeiből 2,283 milliót fedezett uniós támogatás.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!