Anyakikötőjébe érkezett a legnagyobb brit hadihajó

A dél-angliai Portsmouth kikötőjébe érkezett minden idők legnagyobb brit hadihajója, a Queen Elizabeth, amely várhatóan 2023-ban áll teljesen hadrendbe.

A repülőgép-hordozó júniusban indult útnak Skóciából, ahol gyártották. Még mindig nem készült el teljesen, és az F–35B típusú harci repülők csak jövőre kezdhetik meg a fel- és a leszállás gyakorlását rajta. A légierő 120 tagja jelenleg az Egyesült Államokban vesz részt kiképzésen a harci gépekkel, amelyekből negyven lesz a hordozón.

A hajó 70 méter széles, 280 méter hosszú, vízkiszorítása 65 ezer tonna. Ez a legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek. Így is elmarad viszont a világ legnagyobb repülőgép-hordozóitól, az Egyesült Államok Gerard R. Ford osztályához tartozó hadihajóktól, amelyek 337 méter hosszúak, vízkiszorításuk pedig 100 ezer tonna. A Queen Elizabeth gyártásának költségei elérték a 3,1 milliárd fontot. Jelenleg hétszáz fős legénység teljesít szolgálatot rajta, számuk azonban később eléri az ezret.

Az uralkodó, II. Erzsébet nevét viselő repülőgép-hordozó a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában épült nyolc év alatt. A projektben tízezren vettek részt. Testvérhajója, a Prince of Wales is készül már. A két hadihajóval éled újjá a brit haditengerészet évekkel ezelőtt takarékossági okokból megszüntetett repülőgéphordozó-kapacitása. A Queen Elizabeth és a Prince of Wales 6,2 milliárd fontból épül, ez csaknem a kétszerese az eredetileg tervezettnek. A Queen Elizabeth várhatóan legalább ötven évig szolgál majd.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!