Amit a következő America’s Cupról biztosan tudni lehet

A 36. America’s Cup vége óta számtalan pletyka és spekuláció látott napvilágot a következő regattát illetően. Most tiszta vizet öntünk a pohárba.

Alapvetően négy kérdés foglalkoztat mindenkit: a helyszín, a résztvevők, a hajók és a lebonyolítási rend. A témában napvilágra kerülő hírek alapján az ember azt gondolhatná, hogy a Kupa háza táján teljes a fejeltlenség, de ez távol áll a valóságtól! Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítenek eligazodni ebben a kaotikusnak tűnő helyzetben.

A helyszín
A következő America’s Cup futamait az írországi Corkban, a spanyolországi Barcelonában (esetleg Valenciában), az angliai Cowesban, az előző helyszínen, az új-zélandi Aucklandben, esetleg valahol a Közel-Keleten rendezik meg. Vagy valaki a New York-i Bírósághoz fordul, megnyeri a pert, és az amerikai Newport lesz a befutó.

Résztvevők: a Védő
Emirates Team New Zealand. Vagy csak simán Team New Zealand, ha az Emirates nem újítja meg az előző Kupa végén lejáró támogatói szerződést. Technikailag egyébként a Royal New Zealand Yacht Squadron a Védő, de ez csak egy fedőszerv, a valóságban Grant Dalton, egy Hamish vezetéknevű helyi milliomos vagy Brad Butterworth keveri a kártyákat.

Résztvevők: a Kihívó
Erre a posztra (Challenger of Record) a Royal Yacht Squadron jelentkezett be. Illetve nem is az, hanem a Royal Yacht Squadron Racing. Ami viszont nem klub, hanem egy jogi találmány. A valódi Kihívó az Ineos nevű vegyipari óriásvállalat. Persze mindez csak akkor igaz, ha nem üti ki őket egy a New York-i Bíróságon sikerrel próbálkozó új-zélandi jelentkező. Vagy az ugyanott (de nem ugyanakkor) támadó New York Yacht Club.

A hajó
Biztos, hogy ugyanaz a 75 lábas, foilos egytestű lesz, amit a 36. Kupán láthattunk versenyezni. De persze csak akkor, ha a Kihívó (Challenger of Record) beleegyezik. Amennyiben igen, még mindig jöhet a csavar, hogy a New York-i Bíróság döntése alapján új kihívást kell elfogadni a Védőnek, ebben az esetben ugyanis az új Kihívó határozhatja meg a hajót. De csak akkor, ha egy kihívós regattára (Deed of Gift Challenge) kerül sor.

Reméljük, hogy most már minden világos! Örömmel segítettünk.

(forrás: sailinganarchy.com, fotók: boatinternational.com, Max Malloy/ihaveadarksoul.com, wallpaperaccess.com, Pinterest, discovernewport.org, Wikimedia, sailingscuttlebutt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!