America a Föld körül

Troy SearsTroy Sears hajós és üzletember nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy America nevű replika szkúnerével egy Föld körüli kirándulásra indul. Útja során azokat a klubokat szeretné meglátogatni, felkeresni, amelyek valaha megpróbálták elhódítani az America’s Cup díjat.

Na, de mit is érdemes tudni az America szkúnerről és a róla elnevezett kupáról?

America
Az America 1851-ben épült a Londoni Világkiállításra. Azért olyan fontos megemlíteni, mert ekkor rendeztek a britek egy vitorlásversenyt a Wight-szigetek körül, amelyen ez a hajó győzedelmeskedett. Nagy szó volt ez akkor, amikor még a tengeri hajózást az angolok uralták. A győzelem tiszteletére a győztesnek járó trófeát el is nevezték America’s Cup-nak, azaz Amerika Kupájának. A díj egyébként a mai napig ezt a nevet viseli.

schooner_america_0

A hajó 1942-ben végleg megsemmisült, azóta több replika és készült, ezek egyikével vág neki Troy Sears az útnak.

America’s Cup
A kupáért mindig egy kihívó és egy kihívott verseng. Így aztán ezeken a versenyeken nincs második helyezett, csak egyetlen győztes. A kupa tulajdonosa (vagy tulajdonos csapata) a kihívott, a versenybe szállók pedig a kihívók. 1851-ben így nyerte meg a díjat az America, és aztán így került a New York Yacht Club (NYYC) tulajdonába.

America_schooner

A történet érdekessége, hogy 1870-től 1983-ig 25 kihívás volt, de nem sikerült egyetlen kihívónak sem elhódítania a kupát. 1983-ban az ausztrál Royal Perth Yacht Club törte meg a jeget. A kupa jelenleg a Golden Gate Yacht Clubnál van, a következő kihívás 2017-ben Bermudában lesz.

America'sCUp

Sears tervei szerint a San Diego-ból a keleti part mentén a Karibi-térség irányába veszi útját. A Hálaadást New York partjainál szeretné tölteni, 2017 júniusában pedig Bermudában ott szeretne lenni az America’s Cup megmérettetésen. Ezt követően tervei szerint irány Európa. Hong Kong, Ausztrália és Új-Zéland is szerepel az úticélok között. Végül pedig San Diego-ban tervezi a végállomást, de arról még fogalma sincs, hogy mikor.

Tory_Sears

Forrás: The New York Times

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!