Aggasztó a balatoni vízállás

Az optimista prognózisok szerint augusztusra 86–100, a pesszimistábbak szerint 50-60 centiméterre is csökkenhet a Balaton vízállása.

Jelenleg 101 centi a tó átlagos vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva (ez nem átlagmélységet jelent). Az üzemi vízszintmaximum márciusban 115 centiméter, ami április végére emelkedik 120-ra a szabályozás szerint, hogy a nyári hónapokban is kellően magas maradjon a vízszint.

Jelenleg nagyon alacsony a Balaton vízállása, jóval elmarad a szabályozási szinttől, amin az sem segíthet, ha a napokban sok csapadék hull. Az országban olyan nagy a szárazság, hogy a talaj azonnal elnyeli a vizet, és a melegedő időjárásban egyre nagyobb lesz a párolgási veszteség.

A Balatonnál a klímaváltozás hatására több alapproblémával is szembe kell nézni: az átlaghőmérséklet egy fokkal emelkedik a térségben, a nyári hónapokban az átlagosnál négy fokkal melegebb hőmérsékletek mérhetők, változik a csapadék eloszlása, csökken a tóba érkező hozzáfolyások mértéke, nő a párolgás mértéke.

A változásokra utal, hogy a Balaton vízmérlege nemigen volt negatív 1921-től az ezredfordulóig, azóta viszont többször is előfordult, legutóbb tavaly. Akkor válik negatívvá a vízmérleg, ha a párolgás nagyobb, mint a hozzáfolyás – írta a hirbalaton.hu.

fotó: info-budapest.com

címlapfotó: dailynewshungary.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!