Ideális megoldások a hőség ellen

Bangkokban tetőkerttel védekeznek a hőség ellen, Szingapúrban pedig kúszónövények segítenek alacsonyan tartani a hőmérsékletet.

Zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek Thaiföld fővárosában, a bangkoki Thammasat Egyetem tetején. A zöldháztető segít lehűteni az épületet, így hőség idején nem kell a termekben légkondicionálót használni, ami egyrészt növeli az energiafogyasztást, másrészt gyakran légúti megbetegedéseket okoz.

A tető kialakítását egy zöldmegoldásokat preferáló tájépítész, Kotchakorn Voraakhom tervezte. „Szerintem az embernek inkább alkalmazkodnia kellene az olyan megoldások helyett, amelyek túlzott fogyasztáshoz vezetnek. Sokszor megoldjuk a saját gondjainkat, de az néha egy még nagyobb, globális problémát hoz létre” – mondta az építész, akinek az irodája tervezte a szingapúri Oasia Hotel Downtown homlokzatát is.

Az egész évben magas hőmérsékletű és páratartalmú Szingapúr üzleti negyedében lévő hotelt úgy tervezték, hogy hűvös maradjon, köszönhetően az alumíniumhomlokzatát borító kúszónövényeknek. A felhőkarcolót tervező cég szerint a homlokzata 10-20 fokkal hűvösebb, mint a szomszédos épületeké – írta a hu.euronews.com.

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!