Adrian Newey, a Forma–1 mágusa vitorlázásra vált

2023. november 26.
Címkék :

A Forma–1 jelenlegi világának egyik legnagyobbja, Adrian Newey új 27 méteres Oyster jachtot rendel, hogy „körbehajózza a világot”.

Adrian Newey OBE, a Forma–1-es Red Bull Racing technikai igazgatója a brit hajógyárat választotta új vitorlása építésére. A 2024-ben átadandó jacht egy 27,4 méteres Oyster 885-ös, amellyel Newey reményei szerint körbehajózza a világot. Az F1-mágus jelentős mértékben veszi majd ki a részét a tervezésből és a kivitelezésből, kicsit „megtornáztatva mérnöki agyát” az olyan egyedi megoldások létrehozásában, mint például a napelemekkel telerakott, kemény tetős bimini. „Ettől válik személyesség és egyedivé, ez a nagyszerű abban, ha új hajót épít az ember.”

Newey a 885-ös belsejét is testre szabja, hogy megfeleljen az igényeinek, a fürdőplatformra összecsukható asztalt tervez, amivel még egy „étkezőt” hoz létre – csak épp közvetlenül a víz mellett. A standard modell négykabinos elrendezéssel épül, négyfős legénységi szállással és 74 tonnás vízkiszorítással, Rob Humphreys dizájnjába csomagolva.

„Egy már létező tervet szabunk testre, így egészen más eredményt érünk el – magyarázza Newey. – Az autóversenyzésben két dolog számít: mennyire gyors és megbízhatóan működik-e. Egy vitorlás építése sokkal szubjektívebb az általános élvezet szempontjából.”

A vitorlázás világa meglehetősen távol áll az F1 izgalmaitól, Newey meg is jegyezte, hogy „a vitorlázás tisztasága” és a természethez való közelség vonzereje befolyásolta, amikor az Oyster megrendelése és megvásárlása mellett döntött. A 885-ös a hajógyár népszerű modellje, eddig több mint tíz került vízre (vagy kerül hamarosan) belőle, mióta 2010-ben piacra dobták.

Adrian Neweyt a Forma–1-es versenyek történetének egyik legnagyobb mérnökeként tartják számon, a tervei több mint 200 nagydíjon nyertek. A Red Bull Racing technikai igazgatója azonban nem az első prominens Forma–1-es személyiség, aki az Oyster Yachtsot választotta: a 2010-es évek elején Eddie Jordan is megrendelt egy modellt ugyanebből a típusból, amelyet 2012-ben Lush néven vett át, hogy aztán 2018-ban eladja Richard Hadidának, az Oyster jelenlegi vezérigazgatójának.

Adrian Newey: én és az Oysterem

YouTube video

(forrás: Boat International, fotók: boatinternational.com, humphreysdesign.com, oysteryachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!