A vitorlázás már nem csak a férfiak sportja

Az utóbbi években több kezdeményezés indult világszerte azzal a céllal, hogy minél több lánnyal, nővel ismertesse és szerettesse meg a vitorlázást.

Dávid Juli – Fontos a női tudás, intuíció
„A lányok között egyre népszerűbb a vitorlázás, aktív J24-es versenyzőként is mondhatom, hogy egyre több nő ül hajóba, mivel ez a hajóosztály kifejezetten alkalmas erre, ráadásul külön is díjazzák a női csapatokat a nemzetközi és hazai versenyeken. Ugyanakkor a hölgyek nem elég erősek ahhoz, hogy a csak női csapatok felvegyék a versenyt a férfiakkal. Egy lány fizikailag nem tudja felvenni a versenyt egy férfival, de azt gondolom, nem is kell. A versenyrendezésben is hasonló az arány, férfidominancia van, de ott is mind nemzetközi, mind hazai szinten egyre nagyobb szerepet kapnak a nők. Szerintem jó irányban haladunk az elmúlt évtizedben, a magyar mezőnyben is kivívták maguknak a tiszteletet a női rendezők.

Szerencsére vannak nagyszerű női versenyzők is, például Virág Flóra, aki fantasztikusan ment az idén, vagy Érdi Mári, aki szintén remek vitorlázó, és Párizsban ott lehet az élmezőnyben. De említhetném Sabján Annamarit is, aki fizikailag és tapasztalatban is megállja a helyét egy komoly férfimezőnyben, de rajtuk kívül is vannak nagyon tehetséges női versenyzők.

Ez egy alapvetően férfiak uralta sportág, de a hölgyek megtalálhatják benne a helyüket. Ugyanakkor úgy látom, hogy itt is, mint az élet más területén, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a férfiak és nők között, és jó, ha erre megpróbáljuk felhívni a figyelmet, vagyis kellenek azok az események, amelyek ezt segítik. Üdvözlendő, hogy nálunk is vannak ilyenek, de összességében a konzervatívabb vonalat képviselem.”

Rápolthy Edit – Katalizátorszerepet próbálunk felvállalni
„Összességében az utóbbi években nőtt a vitorlázók száma, ezzel párhuzamosan a női vitorlázóké is, akár az utánpótlásban, akár a felnőttek között. Azt tapasztaljuk, hogy az egyik oldalon nehezen találni csatornát a bekapcsolódásra, a másikon viszont sokan legénységhiánnyal küzdenek. Sok csapat keres tapasztalt vitorlázót, és nem feltétlenül szán időt a kezdőkre. A hölgyek közül sokan felnőtt fejjel kezdenek el vitorlázni, elvégeznek egy tanfolyamot, majd keresik az útját annak, hogy versenyezhessenek. Mi megpróbáljuk a hajókat és a hajókat kereső lányokat összekapcsolni: erre jó lehetőség a Bahart Regattával már két éve futó programunk. Vannak befogadó csapatok, amelyeknél kifejezetten családias, baráti a légkör, így jó első élményt jelenthet és kiváló terep arra, hogy egymásra találjon a csapat és a versenyezni vágyó.

A női csapatokhoz női kormányosokra is szükség van, ebből szintén elég kevés van itthon, így fontos, hogy minél több lehetőséget kapjanak azok, akik kormányosként szeretnének fejlődni. A vitorlázásban – ahogy az élet más területein is – megmutatkozik, hogy a férfiak és a nők közös gondolkodása ideálisabb eredményt hoz. A vegyes csapatok népszerűsítésével szeretnénk azok pozitívumaira irányítani a figyelmet, és hangsúlyozni a lehetőségteremtés fontosságát, hogy minél több lelkes, tapasztalt vagy éppen céltudatosan fejlődni és tanulni akaró lány/hölgy kaphasson szerepet a hajókon.”

Rutai Andrea – A vitorlázás már nem csak férfisport
„Úgy látom, hogy a női vitorlázást népszerűsítő rendezvényeknek, akcióknak nagy hatásuk van, a klubunkban, a Tihanyi Hajós Egyletben is sok a lány, főleg a fiatalok között az arányuk eléri a negyven százalékot. Az, hogy a vitorlázást már nem csak férfisportként kommunikálják, nagyon sokat számít a kezdőknek. Főleg a nevelő osztályokban, Optimistben, Laserben vagy 420-asban a vitorlázást részben lányos sportként könyvelik el. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy sokat javult a vitorlásruhák minősége. Fontos az is, hogy az utánpótlásosztályokban a fiúk és a lányok közötti különbség sem jön ki annyira, mivel a lányok korábban érnek. Ez a lendület megmarad felnőttkorba érve is, és bár a junioroknál sokan lemorzsolódnak, később visszatérnek Mastersben. Hogy a saját példámat említsem, most a nyáron indultam Váradi Katával a Masters 470-es világbajnokságon.

Fontos a családi hajózás szerepe is, most jött hozzánk a kikötőbe egy házaspár, ahol a hölgy erőltette, hogy vásároljanak egy hajót, mert ő gyerekkorától vitorlázott. Nyilván olimpiai szintig kevesen jutnak el ebből a bázisból, de ezek között ott vannak a lányok is. A Laserben például ez abszolút igaz, de most már 470-esben is szükség lesz a lányokra, hiszen a vegyes páros az új olimpiai osztály.”

Virág Flóra – A vegyes felállás hatékony
„Az biztos, hogy egyre többen vitorláznak a hölgyek közül, ezt az ismeretségi körömben is érzékelhető. Amikor edzősködöm, vagy kint vagyok a vízen, látom, hogy sok csapatban már nemcsak egy-két, hanem három-négy nő is van a fedélzeten. Ez persze inkább a túraversenyekre, a kedvtelési célú vitorlázásra igaz, a versenyrendszerben szereplő hajóosztályoknál kevésbé. Pedig a vegyes felállás hatékonyabb lehet.

Ugyanakkor a férfiak nem bíznak meg annyira a nőkben, inkább kisebb szerepet kapnak, esetleg ha kisebbek, mint én, akkor lehetnek kormányosok. Viszont kevés a kormányos, mert általában a tulaj viszi a hajót, amely leginkább egy férfié… Nekem is sokat kellett bizonyítanom, hogy kormányozhassam a Black Jacket.

Az sokat segít, hogy az olimpián már ugyanannyi a férfi és a női induló a vitorlázásban, bár a magam részéről lemondtam az ötkarikás részvételről, mert egyrészt nincs megfelelő versenytársam a Nacrához, másrészt elképesztő, hogy mennyit kell beletenni az olimpiai kvótához. Hasonló, a női vitorlázást ösztönző szabály például a SailGP-ben, hogy minden csapatban kell legalább egy nő. Minél több a lehetőség, hogy keveredjen a két nem, annál jobb, mert így a férfiak megtapasztalhatják, milyen hatékony lehet egy női csapattag, láthatják, hogy mit tud egy nő, úgyhogy ez egész más, mint amikor a hölgyek külön pályán mennek.”

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 157. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

2021-es interjúnk Virág Flórával a kezdetekről, eredményekről és katamarános pályafutása kezdeteiről.

Ambrus Gábor

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!