Sabján Annamária – A női vitorlázás hazai élharcosa

Sabján Annamáriát nyugodtan nevezhetjük a női vitorlázás hazai élharcosának. A többszörös magyar bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes versenyző sikeres csapatával a legnagyobb női regattára, a hamburgi Helga Cupra készül.

Aqua: Mesélj a kezdetekről!
Sabján Annamária: A versenyszellem is mindig megvolt bennem, tizenegy éves koromban kezdtem, 12 évesen indultam az első versenyemen. Amikor megszűnt a Videoton egyesülete, sokan átjöttek hozzánk, ahogy egy ügyes lány, Adlovist Gabriella is, és az ő mancsaftja lettem. Ekkor el kellett döntenünk, hogy komolyan csináljuk vagy sehogy. Mi komolyan vettük, és jöttek is az eredmények, az első bajnokságunkon második helyen végeztünk.


Aqua: Mikor következett az újabb váltás?
S. A.: Amikor kinőttem a mancsaftkodásból és elkezdtem kormányozni, méghozzá egészen jól. A Kadett hajóosztály népes mezőnyében általában az első háromban vitorláztam. Majd jöttek a nemzetközi versenyek, és a világbajnokságon is sikerült a mezőny első felében végezni. Később elkezdtem edzősködni és ifjú titánokat neveltünk Kutasi Lacival. Tanítványaink közül magyar bajnokok, bajnoki dobogósok kerültek ki Optimistben.


Aqua: A balatoni edzőből hogyan lettél tengeri szkipper?
S. A.: Egy jó barátom édesanyja, Zborai Mercédesz chartereztetett Horvátországban, és kitalálta, hogy szkippert csinál belőlem. Ez nem állt távol tőlem, hiszen a tengeren is ugyanazt kell csinálni, mint a tavon, csak nagyobb a víz és a hajó. Amikor először vitorláztam a tengeren, úgy éreztem, hazaérkeztem.


Aqua: Ekkor kezdődött a női csapatok toborzása?
S. A.: Igen, tulajdonképpen 2005-ben. Ekkor kezdtem összerakni a csapatokat, és próbáltam egyre több lányt hívni. Először csak hobbiként, aztán versenyszerűen, és egész hamar sikeresek is lettünk. A tisztán női csapattal első, második, harmadik helyeket értünk el.


Aqua: Hogyan fogadták a férfihajósok a hölgytársaságot?
S. A.: Eleinte előfordult, hogy például kikötésnél beszóltak, de mivel erős szélben is ki tudok kötni a hajóval, ezt szépen abbahagyták. Meg persze az eredményeket is el kellett ismerniük.


Aqua: A női csapatok irányítása mellett milyen versenyeken indulsz még?
S. A.: Egyetlen lányként rajthoz álltam egy tengeri offshore versenyen is, ami nagyon belopta magát a szívembe. A balatoni Soling-Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szereztünk Majoross Beával és Bajusz Andrással. Vonzanak a hosszabb távú, a többnapos viadalok meg persze a pályaversenyek. De nagyon szeretem az egykezes és a négykezes túraversenyeket is.


Aqua: Mi a következő célkitűzés?
S. A.: Szeretnénk minél több nemzetközi női regattán elindulni, ezek közül kiemelkedik a Helga Cup. Ezt június közepén rendezik Hamburgban, és eddig 86 hajó nevezett! Ott sokkal profibbak a csapatok, általában aktív női vitorlázók állnak össze egy csapatba.


Aqua: Két verseny között mivel foglalkozol?
S. A.: Gyerektáborokat tartunk Almádiában, valamint versenyzőket is oktatunk, ahová ugyanúgy várjuk a lányokat is, ez már nem a belépő szint. Nem rossz a női létszám, de még kevés a tisztán női csapat. Mi vagyunk J24-esben, van egy csapat a Nautic osztályban és volt a Yardstick 1-ben, ez nem sok. Megpróbáljuk rávenni a kishajós női vitorlázókat, hogy próbálják meg a nagyhajós versenyzést.

Ambrus Gábor

(fotó: Cserta Gábor)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!