A Richard Mille bemutatja: Richard Mille Kupa

A svájci Richard Mille óragyártó olyan regattát szervez, melyre a második világháború előtti klasszikus vitorlás jachtokat várják.

A Richard Mille Cup az európai nyár versenynaptárának legújabb tagja, amelyet június 10–25. között rendeznek. A regattán tizenöt, az 1930-as évek végéig épült hajó versenyez majd a Falmouth és Le Havre közötti part menti és nyílt vízi versenyeken, dartmouthi és cowesi megállókkal. Richard Mille szerint az új regatta célja a kézi erővel épített, ikonikus hajók pompájának népszerűsítése: „A klasszikus jachtok élő bizonyítékai az évszázadokon át ránk hagyományozott legmagasabb szintű kézműves értékeknek és hagyományoknak. E rendezvény létrehozásával az a célunk, hogy vitorlát bontva a történelemben hajózzunk, és életre keltsük ezt a komoly tudást igénylő szakmát. A restaurálás azonban önmagában nem elég. Ezeknek a jachtoknak olyan környezetre van szükségük, amelyben ragyoghatnak, és ezért olyan fontos a vitorlásklubok bevonása, amelyek lehetővé teszik a versenyzők számára, hogy megmártózzanak a háború előtti korszak légkörében.”

A hajókat két kategóriára – szkúner és kutter – osztják, indul két 60 méteres, háromárbocos szkúner és a Yacht Club de Monaco legendás zászlóshajója, a Tuiga is. A nevezési feltételek két fő pontja, hogy a résztvevő jachtok 1939 előtt épültek vagy hű másolatok legyenek és legalább 10 méter hosszú vízvonallal rendelkezzenek.

A verseny a CIM hendikeprendszer szerint zajlik majd.

A neves óragyártó nem ismeretlen a regatták világában, hiszen a Fife Regatta és a Les Voiles de St Barths névadó szponzora volt. Ráadásul a Team Fife egyik alapítója, a formációt azért hozták létre, hogy az Atlanti-óceán partjára tereljenek olyan William Fife-jachtokat, mint a Mariquita, a Moonbeam III és a Moonbeam.

A Garrard, amely 300 éve a brit királyi család ékszerésze és 170 évvel ezelőtt az első America’s Cup megalkotója, egy új, egyedi kupát készített az alkalomra, amelynek 40 centiméteres másolatait kapják meg a győztesek.

YouTube video

(forrás: boatinternational.com, fotók: richardmille.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!