A nagy balatoni kertmozisztori

2023. május 19.
Címkék :

A hetvenes években élte virágkorát a balatoni kertmozizás, volt, hogy premier előtti filmeket is levetítettek a magyar tenger partján.

Balatonföldváron és Siófokon 1926-ban indult a kertmozizás, innentől pedig a fejlődésnek semmi sem szabott határt. Az 1950-es évek közepén a magyar tengernél elindult kertmozihálózat, ahol a népszerű filmek elé általában becsúszott egy-egy filmhíradó is az aktuális propagandát szajkózva. A 1960-as években a Balatoni Intéző Bizottság (BIB) a kertmozik infrastrukturális fejlesztését is tervbe vette. Bár a mozik üzemeltetése a területileg illetékes megyei Moziüzemi Vállalatokhoz tartozott, a filmek pedig az egyeduralkodó filmforgalmazótól, a MOKÉP-től érkeztek, a fejlesztést a BIB határozta meg.

A magyar tenger partján sorra újultak meg a kertmozik, új „vásznat”, modernebb vetítő berendezést és kényelmesebb székeket kaptak. 1969-re a régi Siófoki kertmozit is lecserélték, mert megépült a tetővel fedett több, mint ezer ember befogadására is alkalmas új intézmény, sőt Füreden és Almádiban is tető került a nézők feje fölé. A kertmozik ebben az időben a filmkínálatot tekintve sem maradtak el a fővárosi filmszínházaktól.

Ez az időszak volt balatoni kertmozik virágkora, amikor minden egyes parti üdülőhelyen működött ilyen, napi többszöri vetítéssel és friss filmekkel. Egy-egy produkciót 2-3 napig tartottak műsoron, így a nyaralók az egy- vagy kéthetes üdülésük alatt többször is ellátogathattak a helyi moziba. A MOKÉP adatai szerint 1979-ben 150 kertmozi működött országszerte, ebből több mint 60 a Balaton környékén. Az sem volt ritka, hogy a nyári szezonban a kertmozik premier előtt, előbb mutatták be az aktuális év sikerfilmjeit (például a Pogány Madonnát), mint a klasszikus filmszínházak.

A balatoni kertmozik népszerűsége a 80-as évek közepére megcsappant. A televízió- és a képmagnó térnyerése, a kőmozikban egyre gyakoribbá váló légkondicionálás és a szúnyogok hada tehetett arról, hogy a rendszerváltás előtti években a kertmozikat üzemeltető vállalatok a forgalom csökkentéséről számoltak be. Néhány balatoni üdülőhelyen – így Tihanyban és Siófokon is – próbálkoztak az amerikai mintára kialakított autósmozi formával is, de ez sem hozta meg az újbóli felívelést. A 90-es években a multiplexek berobbanása pedig nemcsak a klasszikus filmszínházak végét hozta el, de a kertmozikét is. Mára már csak pár kertmozi működik a magyar tenger partján néhány lelkes kertmozirajongó vállalkozónak köszönhetően – írta a toretro.blog.hu.

(fotó: Fortepan)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!