A magányba halt bele az utolsó fogsában tartott delfin Kanadában

2023. március 18.
Címkék :

A világ legmagányosabb orkája, Kiska negyvenévnyi fogság után pusztult el a kanadai Marinelandben.

Az Animal Justice országos állatjogi szervezet felszólítja az érintetteket, hogy vizsgálják ki és vonják felelősségre a felelősöket Kiska halálát követően, akinek évtizedekig tartó fogsággal kellett szembenéznie a Niagara Falls-i akváriumban. A 46 éves állatot teljesen egyedül tartották egy akváriumban, és egy életen át szenvedett a magánytól, hiszen még 1979-ben szakították el családjától Izland közelében.

2011 óta pedig teljesen elszigetelten élte életét egy betonmedencében, és ahogy a Whale Sanctuary Project írta, „amikor nem úszik lassú körökben, gyakran lebeg a helyén, és a medencéje belsejét jelentő ürességet bámulja”. Bár a halála előtt már nem lépett fel, továbbra is kiállították, és ő volt az utolsó fogságban tartott orka Kanadában. Kiska öt kicsinek adott életet, de valamennyi borja fiatalon elpusztult.

2021-ben vírusként terjedt el az a felvétel, amelyen a fejét az akvárium falába veri, ami a fogságban tartás ellenes és állatjogi aktivistáknak a #FreeKiska hashtag elindításához vezetett. Nemrég olyan videók kerültek felszínre, amelyeken az állat csak lebeg egy helyben a magányos, elhagyatott medencében.

Az Animal Justice több mint egy évtizeden át harcolt Kiskáért, és jogi panaszokat nyújtott be, amelyekben vizsgálatot követeltek a Marineland ellen az állat tartása miatt. A szervezet segített abban is, hogy 2015-ben Ontario tartományban, 2019-ben pedig országos szinten tiltsák be a bálnák és delfinek fogságban tartását – írta a magyarallatvedelem.hu.

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!