A hódok teljesen átalakítják a környezetet

A hőmérséklet emelkedésével az állatok behatolnak a sarkvidéki tundrára és ott komoly pusztítást végeznek.

A műholdfelvételeken kiválóan követhető, hogy milyen károkat okoznak a hódok. Az egyik képen az látható, hogy kevesebb mint 40 év alatt teljesen átalakították a tájat. Egy kis folyóból tavacskás táj lett. A jelenség fő oka a globális felmelegedés. Az alaszkai sarkvidéki tundra egyre melegebb, és ez új élőhelyet biztosít a hódoknak. A 2000-es és 2010-es évekből származó műholdfelvételeken már nagyon jól kivehető, hogy a hódgátak által létrehozott tavak száma a kétszeresére nőtt.

A fotókon több mint 11 ezer hódtó látható. A gátépítő állatok különösen aktívak Alaszka nyugati részén. Kotzebue városában 20 évvel ezelőtt nem voltak hódok. Most a lakosok arról számolnak be, hogy mindenhol ott vannak. A jelenség és egyetlen hódgát teljesen megváltoztatott egy Kotzebue melletti tavat, amelynek területe egy 2002-es fényképen még 1,6 hektár volt, míg egy 2012-esen – a hódgát megjelenése után – 3,3 hektárra nőtt, 2019-ben pedig 3,9 hektár.

A felmelegedés miatt a tavakban melegebb van, mint a patakok és folyók vizében. Ez valószínűleg vonzani fogja a vízimadarakat és új halfajokat, ami a biológiai sokféleség javára válik. A meleg azonban a permafroszt felolvadását okozza. Alaszkát 85 százalékban örökfagy borítja. Amennyiben a permafroszt megolvad, üvegházhatású gázok, például szén-dioxid és metán kerülnek a légkörbe, ami tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést. Ez viszont még melegebbé teszi Alaszkát, a hódok számára több élőhelyet biztosít, több tavacskát hoznak létre, ami ismét felolvasztja a permafrosztot.

arstechnica.net, businessinsider.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!