A Balaton örök múzsa

A Balaton megmarad örök múzsának – véli Kovács Emőke történész, aki Fekti Vera balatoni képeihez irodalmi idézeteket párosított a Tükre lőn az égnek… című kiállítás kurátoraként.

A tárlat címéül választott Garay-idézet bepillantást enged a teremtésbe és az alkotó gondolatvilágába. A kezdet az ég és a föld elválasztása; Isten lelke lebeg a vizek felett. A Balaton partján ugyanez természetélmény és ihletforrás. Amikor Fekti Vera akvarellsorozatot készít, együttműködik a változó légköri viszonyokkal, amelyek folyvást más fényt és színt adnak a víznek, az égnek és a földnek. A tünékeny tavi élmény akvarelltechnikával megragadható.

Aztán ott vannak a kollázsai, amelyek régi fotókból, textilekből, merített és öntött papírokból állnak össze képpé. Ezek is a Balatont tükrözik. Fekti Vera évtizedek óta gyűjti a magyar tengerről szóló kiadványokat, a régi fürdőházakról vagy nagyanyáink fürdődivatjáról készült fotográfiákat. Ihletének kimeríthetetlen forrása a szülői örökségből vásárolt présház Balatonalmádiban, az Öreghegyen, a ház alatt elterülő mély völgy és a káptalani dombról elé táruló látvány.

Kovács Emőke történész szintén évtizedek óta kutatja a vidék múltját, hogy kit és hogyan ragadott meg a hely szelleme a Balaton partján, A Tükre lőn az égnek… című kiállítás kurátoraként irodalmi idézeteket párosított az almádi festőnő balatoni képeihez. Az Aranytíz Kultúrház időszaki tárlata november 18-ig látogatható – írta a magyarnemzet.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!