Megtalálták a legendás cirkálót

Hetvenkét évvel azután, hogy egy japán tengeralattjáró elsüllyesztette, egy amerikai kutatócsapat megtalálta a legendás második világháborús cirkáló, a USS Indianapolis roncsát a Csendes-óceán fenekén.

Az USS Indianapolis két nappal azután pusztult el, hogy végrehajtotta az egész háború egyik legszigorúbban titkos küldetését, és leszállította a Little Boy kódnevű bomba alkatrészeit a guami támaszpontra. A titkos szállítmányt 1945. július 28-án adta le, 30-án pedig egy japán tengeralattjáró két torpedótalálattal elsüllyesztette. Az 1200 fős legénységből a hajó elpusztulását 800 élte túl, de mire a mentőhajók odaértek, a cápák már csak 316 túlélőt hagytak (közülük 19-en élnek még ma is).

Az Indianapolis roncsait azóta is keresték, de mivel az óceán arrafelé 5-6000 méter mély, a roncs a legjobb becslések szerint is egy nagyjából 1600 négyzetkilométeres területen bárhol lehetett, a dolog sokáig esélytelennek tűnt. A Microsoft-alapító Paul Allen csapata most egy mini-tengeralattjáróval találta meg a több mint 70 éves roncsot.

A pontos pozícióját a haditengerészet nem hozza nyilvánosságra, és mivel katonasírnak minősül, kegyeleti okokból nem is fognak hozzányúlni a hajó maradványaihoz, miután alaposan dokumentálták – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!