Jó tanácsok kezdő búvároknak

2017. augusztus 9.
Címkék :

Frissen végzett búvárként, megkapjuk a jogosítványunkat ahhoz, hogy a világ bármely búvárbázisánál merülési csomagot vásároljunk. Vadul tervezget ilyenkor minden zöldfülű, az első pofon akkor csattan, amikor először kell önállóan megoldani egy összetettebb feladatot.

Az első 20 vízbe menetel során szinte folyamatosan új helyzetekben találjuk magunkat. Hozzávetőlegesen 30-50 merülés szükséges ahhoz, hogy vízbiztosnak mondhassuk magunkat. De mi történik az első 30-50 merülés alatt? Összeszedtünk egy listát szárnyaikat most bontogató búvároknak, hogy könnyebben átlendüljenek a kezdeti, bemelegítős időszakon – írta a redseaboats.hu.

Mindig legyen nálad légzőcső!
Gyakori eset vízbe menetelnél: a búvár hánykolódik a hullámok között, még a szél is fújja az arcába a vízpermetet, de a reduktort semmi pénzért nem venné a szájába, nehogy a palackból fogyjon a levegő. Egy légzőcsővel azonban simán elkerülhető ez a stresszhelyzet a felszínen, alegjobb, ha a felszínre emelkedve a reduktort egyből kicseréljük a légzőcsőre.

Tökéletesen illeszkedjen a maszk az arcodra!
Nincs annál kényelmetlenebb érzés, mint amikor szivárog a víz a maszkba, vagy éppen egyfolytában párásodik. Rá kell szánni az időt egy búvárboltban, felpróbálni minden létező maszkot, hogy megtaláld azt a típust, ami a legjobban illeszkedik a fejedre.

Ne kapkodj!
Ha egy mód van rá, ne az elsők között kapd fel a neoprént, és először derékig bújj bele, ne vedd fel teljesen. Közvetlenül a vízbe menetel előtt vedd csak fel a teljes cuccot, mert annál nyomasztóbb érzés kevés van, mint 40 fokban fél órán át neoprénben hőguta közeli állapotban lenni.

Vegyél mindenhol búvár-útikalauzt!
A legtöbb helyen a helyi búvárboltokban be lehet szerezni reef-guide-ot, amely segít eligazodni az egyes búvárhelyek között.

Tanulj meg tökéletesen lebegni!
Az a helyzet, hogy ezt gyakorolni kell, rá kell szánni az időt egy sekélyebb merülőhelynél, keresni egy kb. 10 méter mély lapos, homokos helyet, hasra feküdni a homokban, és addig gyakorolni, hogyan tudjuk magunkat szabályozni a tüdőnk és BCD-nk összehangolásával, amíg meg nem érezzük a tökéletes lebegést.

Vezess Log bookot!
Tölts le egy szimpatikus Log book programot és jegyzetelj oda. Ha valaki megkérdezné, legalább vissza tudod keresni, hogy hol mit láttál, és melyek voltak az adott merülőhely jellegzetességei.

Figyelj a társadra!
Ha nem a megszokott társsal merülsz, maradj a közelében, figyelj oda rá, mert nem tudhatod, mikor lesz szükséged alternatív levegőforrásra, vagy egyéb segítségre.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!