Hadihajót láthatunk a Balatonon

2017. május 11.
Címkék :

A Balatonon teljesít szolgálatot egész nyáron a honvédség egyik hajója, amely katasztrófavédelmi és polgári védelmi feladatokat lát majd el.

Már negyedik éve, hogy az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja nevű tűzszerész járőrhajója a hajózási szezonban a Balatonon kezdi meg a munkát. Ez elsősorban a kiképzés miatt fontos, ugyanis az alakulat döntően a folyamon teljesít szolgálatot, a tavi hajózás pedig teljesen más. Az állománynak így lehetősége van a tavi manővereket gyakorolni, az itteni időjárási körülményeket tekintetbe venni, hiszen a Balatonon nagyobb hullámok vannak, mint a folyamokon és egészen más szabályok vonatkoznak erre a területre.

Emellett a járőrhajó részt vesz a védelmi munkálatokban a polgári védelemmel és a rendőrséggel együttműködve. „Ha úgy hozza a sors, akkor a civil lakosság is találkozhat a járőrhajóval. Ugyanis ha a balatoni fürdőzések során találnak különböző robbanószerkezeteket, riasztják a Magyar Honvédség tűzszerész-ügyeletét, a tűzszerész kollégákat pedig a hajó segítségével juttatjuk el az érintett területekre” – mondta el Daruka Norbert százados, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztályának parancsnoka.

A Baja Balatonra telepítésével az elsődleges cél az volt, hogy legyen a helyszínen egy olyan technikai eszköz, amely riasztható, és rövid időn, akár órákon belül bevethető. Enélkül akár több napba is telhetne, hogy a tűzszerészek, a tűzszerész búvárok az adott helyszínekre jussanak és merülhessenek. A nyári hónapokban ez különösen problémákat okozhatna” – mutatott rá az alosztályparancsnok.

A balatonföldvári hajógyárban 1954-ben készült a hajó teste, amelyet a legmodernebb eszközökkel, radarral, környezetbarát motorokkal és különböző technikai eszközökkel szereltek fel, hogy a mai kor kihívásainak megfeleljen. A hajó 13 méter hosszú, 10,5 tonna vízkiszorítású és teljesen gazdaságos az üzemeltetése – írta az inforadio.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!