Biztonságban hajózhatunk a Balatonon

Nagyszabású és látványos tűzvédelmi gyakorlattal készül fel a szezonra a Balatoni Hajózási Zrt. a katasztrófavédelemmel és a balatoni vízi rendészettel együtt.

Megtartotta látványos és az utóbbi idők legnagyobb védelmi gyakorlatát a Bahart az érintett rendvédelmi szervek közreműködésével. A gyakorlat során szimulált hajótűz ütött ki a Bahart katamaránján, amelyről az utasokat a tűzoltók a vízi rendészet közreműködésével szakszerűen mentették át a Bahart másik hajójára. A gyakorlat célja a hasonlóan extrém veszélyt jelentő helyzetekre való maximális felkészültség és a leghatékonyabb, leggyorsabb reagálás elérése.

A gyakorlat alatt a Badacsony katamarán fedélzetén keletkezett tűz, amelynek észlelése után a hajó személyzete azonnal megtette a szabályok szerinti szükséges lépéseket, az oltási és elsődleges mentési feladatokat. Ezzel párhuzamosan értesítették az érintett rendvédelmi szerveket, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alá tartozó Siófoki Hivatalos Tűzoltó Parancsnokságot és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot a szimulált haváriahelyzetről. Az érintett szervek egységei gyorsan reagálva a helyzetre, megkezdték a mentést a víz felől, közreműködve a gyakorlatba mentőhajóként kijelölt Szent Miklós motorossal és személyzetével.


Kollár József, a Bahart vezérigazgatója a bemutaót követően elmondta: „A Balatoni Hajózási Zrt. a középtávú stratégiájában foglaltaknak megfelelően kiemelt hangsúlyt fektet az utas- és szolgáltatásbiztonságra, a tűz- és érintésvédelemre, valamint a Bahart összes szolgáltatására, ingó és ingatlan vagyonára kiterjedő kármegelőzésre. A közreműködő szervek nyitottságát és professzionális felkészültségét ezúton is köszönöm, hiszen a segítségükkel teljes körű gyakorlat során éles helyzetben mutathatták meg kollégáink felkészültségüket és építhetik be ezeket a tapasztalatokat az elméleti tudásuk, betartandó szabályok mellé. Ez a szimulációs gyakorlat is megmutatta, hogy a Bahart hajóin maximális biztonságban vannak utasaink a Balatonon, és az esetleges veszélyhelyzetekben gyors mentési akcióra, közbeavatkozásra számíthatnak szükség esetén a hajó személyzete mellett a katasztrófavédelem és vízi rendőrök bevonásával.”


A Balatoni Hajózási Zrt. a mostani gyakorlat mellett számos szakterületen dolgozó munkatársának tartott szabadtéri szimulációs tűzoltási gyakorlatot a Siófoki Hivatásos Tűzoltóparancsnokság bevonásával, amely nagymértékben segíti az elméleti tűz- és balesetvédelmi oktatások hatékonyságát, valamint a kollégák gyakorlati felkészültségét a hasonló helyzetekre. Számos beruházás, fejlesztés valósult meg a Bahart területén az elmúlt időszakban, így bővült a kamerarendszer-hálózat, központi diszpécserszolgálat kezeli ezek adatait és a megfelelő kommunikációt, reakciót, valamint vitorláskikötőkben új tűzvédelmi tárolók és felszerelések kerültek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!