Egyre drágábbak lesznek a fürdők

2024. február 26.
Címkék :

A Balaton után a fürdővárosok a legnépszerűbb úti célok a magyarok körében, ám a pihenni vágyóknak újabb áremeléssel kell számolniuk.

Mivel jelentős mértékben emelkedett a víz- és a csatornadíj, van olyan fürdő, ahol a vízdíj a két és félszeresére, míg a csatornadíj a háromszorosára. A több 10 millió forintos pluszköltséget valahonnan elő kell teremteniük, sok helyen újra kell gondolni a működésüket, hozzá kell nyúlniuk a jegyárakhoz.

A Covid, az energiaválság, illetve a veszélyhelyzet idején az áremelési tilalom megtépázta a hazai fürdőket, amelyek csak 2022 nyarán tudtak újra áremeléshez nyúlni, amivel azonban extraprofitra nem tettek szert, gyakorlatilag csak a veszteségeiket tudták enyhíteni. És mivel nagyrészt önkormányzati tulajdonban vannak, ezért a kkv-k részére kiírt támogatásokból is kiszorulnak.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta: „Azt gondoltuk, hogy mostanra nagyjából konszolidálódik a helyzet, és 2024-es szezonban talán sikerül elérni a 2019-es számokat, forgalmat, viszont 2023 decemberében kijött egy új jogszabály, Az energiaügyi miniszter rendelete a nem lakossági felhasználók víziközmű-szolgáltatási díjának megállapításáról. Ebben rögzítik az egységes vízdíjat, illetve a csatornadíjat országosan, hiszen eddig óriási eltérések voltak víziközmű-szolgáltatótól függően. Mindez azt jelenti, hogy jelentős mértékben emelkedett a víz- és a csatornadíj, van olyan fürdő, ahol a vízdíj két és félszeresére, míg a csatornadíj a háromszorosára. Ezt még fel is dolgoznánk, viszont van benne egy olyan alapdíj, ami eddig nem volt, és ez pedig bekötésenként, illetve kifolyásonként érvényes és nem lineárisan emelkedik.”

Ez egy kisebb, közepes fürdő esetén tízmilliós nagyságrendű többletköltséget jelent, a nagy fürdők esetében pedig inkább 100 millió ez az összeg, amiről egyelőre nem tudják, hogyan fogják kigazdálkodni. Jelentősebb áremeléseket kellett végrehajtaniuk a tiltást követően, és jelen inflációs környezetben nem bírna el további emelést a lakosság. Ennek ellenére kénytelenek lesznek kompenzálni a többletköltségeket, nőni fognak a jegyárak, igaz, nem az infláció mértékével, hanem annál kevesebbel.

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára elárulta, próbáltak a Víziközmű Szövetséggel, az energiaügyi miniszterrel egyeztetni, de kis esélyét látják, hogy pont a fürdőágazatot fogják ebből a körből kivonni, vagy esetleg egyedi kedvezményeket nyújtani számukra. A megoldás az lehet, hogy nagyon alaposan átgondolják a működésüket, adott esetben teljesen új alapokra helyezik. Meg kell vizsgálni, szükség van-e minden bekötésre, csatornára, és ha lehet, módosítani kell a víziközmű-szerződéseket.

További részletek, az egyes fürdők jegyárai megtekinthetők ide kattintva.

fotók: kamillafurdo.com, halasthermal.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!