Rossz helyen parkoló hajók is okoznak gondot Siófokon

2023. december 3.
Címkék :

Siófok polgármestere szerint az üdülőövezet legnagyobb városában a közterületen hagyott lepukkant autók mellett rosszul parkoltatott hajók is gondot okoznak.

Újra egyre-másra jelennek meg a parkolóinkban, meg a közterületeinken olyan, sokszor lepukkant járművek, amelyeket a gazdáik egyszer letesznek valahova, aztán hónapokig rájuk sem néznek – olvasható dr. Lengyel Róbert bejegyzésében.

Ha az adott autón van rendszám és az adót is fizetik utána, akkor a nem fizetős közparkolóinkban jogszerű az ott állás. De ez nem jelenti azt, hogy a városőreink ne ellenőriznék ezeket a helyeket és adott esetben ne intézkednének. Kissé túladminisztrált ez is, hisz be kell azonosítani pl. alvázszám alapján a tulajdonost, majd fel kell szólítgatni, hogy ugyan vigye már a roncsát, ahova gondolja, és csak ezen „tiszteletkörök” megfutása után van helye a keményebb fellépésnek.

A figyelmeztetésekre nem reagáló tulajdonosok esetében, a napokban elszállíttattunk 2 rendszám nélküli „álparkolót” a Május 1. utcából, egyet meg a Sió utcából. Aztán tegnap újabb 2-t, mégpedig a vásárcsarnokkal átellenben lévő salakos parkolóból, egyet pedig a Darnay térről.

De már nemcsak autókkal, hanem hajókkal is bíbelődhetünk. Volt egy hajó, amit a tulajdonosa sólyakocsin bevontatott a Horgony utcába, ott nemes egyszerűséggel leakasztotta a vonóhorogról, majd szépen leponyvázva ott is hagyta az úttest mellett, gondolván, jövő tavaszig jól van az úgy. De ő legalább felszólítás után elvitte onnan.

Volt egy másik, amelynek a gazdája meg a Baharttól bérelt régi halászati telep helyén lévő ingyenes parkolónkban állította le a vitorlását egy „eladó” táblával. (A Bahart fel is szólított minket, hogy kezdjünk vele valamit, mert különben felmondja a szerződésünket, aztán majd senki sem állhat be oda.)

A feltüntetett telefonszámon keresztül azonban a tulajt nem lehetett elérni. Végül lajstromszám alapján a közlekedési hatóság adta ki a nyilvántartott tulajdonos nevét, egyébként egy budapesti kft.-jét. Írásos megkeresésünkre annyit közölt az ügyvezető, hogy ők azt a hajót már eladták, keressük ez ügyben a vevőjüket, akit viszont nem nevezett meg. Magyarul hülyére vett bennünket. Summa summarum, most fogtuk a „gazda nélküli” hajót és bevontattuk telephelyre. Kíváncsi vagyok, a végén kinek fog hiányozni és ki fogja kifizetni a tárolási díjunkat.

Amikor akár kocsit, akár hajót, őrzött területre teszünk le, az a városnak mindig pluszköltségeket generál. Aztán majd esetleg, ha tudjuk, behajtjuk a pénzünket a gazdától, vagy értékesíthetjük a sok estben csak roncsot és az abból befolyó pénzből, megint csak esetleg kompenzálhatunk valamennyit.

Nem lenne egyszerűbb, ha mindenki szabályosan gondoskodna a roncsairól, vagy az épp nem használt járműveiről, ahelyett, hogy elvárná, hogy közpénzből mi tegyük meg ezt helyette? Ha rajtam múlna a jogalkotás, vagy legalább az önkormányzat felhatalmazást kapna arra, hogy saját hatáskörben tehessen lépéseket, azt hiszem gondoskodnék róla, hogy gyorsan rend legyen – áll – olvasható dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármesterének bejegyzésében.

fotók: park4night.com, hotel-yacht.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!