Aki télen a Hévízi-lefolyón akar evezni, jobb, ha felkészül néhány dologra

A Hévízi-tó vize egy zsilipen keresztül kerül a Hévízi-lefolyóba, ami egy különleges téli vízitúra helyszínnek ad otthont: Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vízű patak, így a leghidegebb téli időszakokban sem fagy be.

A terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért szigorú szabályokat kell betartani. A kajakozást, kenuzást csak az év egy adott szakaszában engedélyezik a patakon. A korábbi években csak október végén, november elején kezdődhetett el ez az időszak, ugyanakkor idén már október 6. óta lehetőség van erre. A túraidény 2024. március 17-ig fog tartani.

Fontos, hogy nem lehet csak úgy neki indulni a vízitúrának: szakképzett szervezők kísérnek végig csoportokat a zsiliptől indulva kényelmes tempóban, nagyjából 2,5-3 óra alatt. A szervezők biztosítják a kajakokat, kenukat és a szakképzett túravezetést, továbbá a transzfert is vissza Hévízre. A részvételi díj mindig két tételből áll össze. Az egyik a szervezőnek fizetendő díj, a másik a nemzeti parkba szóló úgynevezett vízitúra igazolás, aminek az ára fejenként ezer forint.

Az idén szervezőtől függően a túradíjak 8400 és 13 900 forint között alakulnak, amihez hozzájön a nemzeti parknak fizetendő ezer forint, de ebben a Hévízre való eljutás nincs benne – írta a termalonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!