Európai babérokra tör a magyar hajógyártás: a Flaar 24 az Év Európai Vitorlása díj jelöltjei között

2023. szeptember 9.
Címkék :

A teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású Flaar 24 vitorlást jelölték az Év Európai Vitorlása (European Yacht of the Year – EYOTY 2024) díjra.

A díj – az Év Európai Vitorlása

A legfontosabb, legbefolyásosabb és legszélesebb körben ismert hajóépítő díj világszerte. Gyakran a jachtozás Oscar-díjaként emlegetik, és a híre nemzetközi szinten sok millió vitorlázóhoz, hajótulajdonoshoz és iparági szakértőhöz jut el. A német Yacht magazin által indított díj 2004 óta létezik, ma már 12 ország magazinjának szakújságírói alkotják a zsűrit. Magyar hajót eddig egyetlen alkalommal jelöltek a díjra: 2018-ban szintén a Flaar Kft. által fejlesztett Flaar M37 vitorlás a legjobb 3 közé jutott a speciális hajó kategóriában.

A jelölt hajó – Flaar 24 vitorlás

Nagy teljesítményre képes, teljesen szénszálas (karbon) hajó, amellyel legfeljebb hatfős legénység vitorlázhat és négy fő számára biztosít alvási lehetőséget. Teljes mértékben hazai tervek alapján készült: a vezető tervező Déry Attila, a formatervezője pedig Bendzsel Tamás. Az első vonalak megrajzolásától a sablonokkészítésen át az első hajó legyártásáig a fejlesztés teljes folyamata a Flaar Kft. műhelyében valósult meg, hazai partnerekkel együttműködve. A hajó sorozatgyártását a cég a most épülő tótvázsonyi telephelyén fogja folytatni.

A Flaar 24 innovatív megoldásai már itthon is felkeltették a szakma figyelmét: az idei Budapest Boat Show-n elnyerte az Újdonság Pályázat I. helyezését, valamint a Legjobb Hazai Fejlesztés Különdíját. Az új modell első útja a Kékszalag vitorlásverseny volt, ahol előkelő helyen végzett, maga mögé utasítva a hasonló méretű hajók nagy részét.

A megmérettetés

Az Év Európai Vitorlása díjra jelölt hajókat nemzetközi szakmai zsűri bírálja el több napos közös tengeri tesztvitorlázások alkalmával, ahol a tesztelőknek minden részlet alapos megvizsgálására lehetőségük nyílik. A díj létrehozása óta a zsűri tagjai már több mint 40 ezer tengeri mérföldet hajóztak együtt, hogy megtalálják a legjobb új hajókat – ez a páratlan tapasztalat biztosítja, hogy csak kipróbált és szigorúan tesztelt modellek kaphassák meg a hőn áhított trófeát. A Flaar 24-est október közepén Barcelonában tesztelik, az ott szerzett tapasztalatok alapján állapítják majd meg a jelöltek végső sorrendjét. A győzteseket 2024 januárjában Európa legnagyobb hajókiállítása, a boot Düsseldorf keretében hirdetik ki, ahol a Flaar 24 először mutatkozik be a nemzetközi közönségnek.

Flaar 24 bemutatófilm:

YouTube video

(fotók: Török Brigi / Flaar Kft.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!