Újabb, fogságban tartott delfin halt meg – nem sokkal tervezett szabadon engedése előtt

2023. augusztus 23.
Címkék :

Elpusztult Lolita, a Miami Seaquarium hosszú időn keresztül egyik legnagyobb „sztárja”, több mint fél évszázaddal az után, hogy a Csendes-óceánban befogták.

Lolita, másik nevén Toki a becslések szerinti 57 éves volt, és évtizedeken keresztül lépett fel Miami népszerű vízi show-műsorában. A nőstény kardszárnyú delfint, orkát 1970-ben fogták be a Csendes-óceán északi vizein Washington állam partjai közelében, és azóta mesterséges körülmények között élt egy 6 méter mély, 24 méter hosszú, 11 méter széles medencében.

Állatvédők éveken keresztül próbálták elérni, hogy kikerüljön a Miami Seaquarium medencéjéből, 2017-ben Miami helyi testülete arról döntött, hogy a tengeri emlőst vissza kell juttatni befogásának helyére. 2021-ben az amerikai szövetségi agrárminisztérium is kifogásokat emelt az állat tartásának körülményei ellen, ami egybeesett a Seaquarium tulajdonosváltásával. A show-műsorokban tavaly tavasszal megszüntették Lolita felléptetését, ami a hatóság feltétele volt a létesítmény engedélyének meghosszabbításáért.

A Lolita, illetve Toki jólétéért küzdő, Toki barátai nevű nonprofit szervezet és a tengeri szórakoztató park az idén márciusban tervet jelentett be a kardszárnyú delfin elhelyezésére a Csendes-óceán egy elkerített térségében, természetes körülmények közé.

A delfintől közleményben búcsúzott a Toki barátai, amely inspirációnak nevezte Lolita életének történetét. A Seaquarium tulajdonosa, Jim Irsay üzletember hangsúlyozta: az állat történetét a szívébe zárta, ezért vett részt azokban az erőfeszítésekben, hogy visszajuttassák természetes élőhelyére. A két és fél tonnás tengeri emlős a bejelentés szerint két nappal korábban kezdte a rosszullét súlyos jeleit mutatni, a gyors kezelés ellenére vese-rendellenességben pusztult el.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!