A tisztuló levegő árt a Nagy Korallzátonynak

Az óceánok hőmérsékletének emelkedésével tovább romolhat az ausztráliai Nagy-korallzátony állapota.

Az ország legjelentősebb tengerkutató intézete közölte: attól tart, hogy a korallok kifehéredése az idén is jelentős mértékben folytatódik. A zátony egyes részein a javulás ígéretes jelei mutatkoztak, ám 2022-ben újabb romlás indult. Az ausztrál tengerkutató tudományos intézet kijelentette, hogy bár a zátony állapota valamennyire stabilizálódott a viszonylag enyhe idei nyáron, továbbra is veszély fenyegeti. Az intézet igazgatója, David Wachenfeld szerint a korallzátony fokozott veszélynek van kitéve, miután az általános felmelegedés súlyosabb és gyakoribb kifehéredési időszakokat idéz elő.

Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint feltehető, hogy El Nino típusú időjárási jelenség alakul ki a térségben a következő hetekben, ami emeli a Csendes-óceán vizének hőmérsékletét, és újabb korallfehéredéssel fenyeget.

Az Európai Unió Kopernikusz Földfigyelő programja jelentette, hogy a július egyharmad Celsius-fokkal volt melegebb, mint a korábbi rekord. Carlo Buontempo, a Kopernikusz igazgatója szerint a mostani állapotot nem csupán az El Nino és az általános felmelegedés idézte elő, úgy véli, a melegedés egyik oka meglepő módon az új hajózási szabályok következtében a levegő tisztulása.

A másik lehetséges ok egy vulkánkitörés miatt a levegőbe került 150 millió tonna víz. 2022 januárjában a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai tenger alatti vulkán több mint 165 millió tonna gőzt lövellt a levegőbe. Mindkét elmélettel kapcsolatban folyik a kutatás.

Michael Diamond, a Floridai Állami Egyetem tudósa szerint „az első számú gyanúsított” a tengerhajózás. A hajók korábban szennyezőbb üzemanyaggal közlekedtek. Ennek az égésterméke visszaverte a napsugárzást, ami hűtötte az éghajlatot, és kis részben visszafogta az általános felmelegedést. Egy 2020-ban elfogadott nemzetközi hajózási szabályozás következtében azonban legalább 80 százalékban csökkent a „hűtő részecskék” aránya, ami hirtelen nagy változást jelentett a rendszerben.

Világszinten az óceánok átlagos hőmérséklete április óta rendszeresen meghaladja az évszakra jellemző hőmérsékleti rekordokat. David Wachenfeld szerint egyetlen jelentős zavar képes tönkretenni a korallzátony eddigi javulását.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!