Több, mint négyezren vettek részt a Balaton-Átevezésen

Szikrázó napsütésben és jó hangulatban telt a 2023-as Hervis Balaton-Átevezés. Szombaton több, mint 4000 ember teljesítette a Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalat.

Az eseményen a sportszeretők mellett többek között Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is ott volt a mezőnyben. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség idén július 15-én ismét rendezte meg a balatoni nyár legnagyobb vízi futamát. Ezúttal is Zamárdiban fogadták a vízisportok szerelmeseit, ahol az indulók egy tihanyi fordulóval egybekötve nyolc kilométert eveztek Közép-Európa legnagyobb állóvízén. Több, mint 4000 induló állt rajthoz, mintegy 2300 egység teljesítette a távot kilenc kategóriában. A sárkányhajósok már kilenc óra után elrajtoltak, tíz órától a kajakos, kenus és SUP-os egyégek szálltak vízre, az utolsó egység délután kettőkor indult el.

A célba érkezést követően mindenki megkapta jól megérdemelt befutóérmét. A hobbilapátolók mellett a sportág korábbi klasszisai – így a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond és az olimpiai ezüstérmes Tóth Dávid – ugyanúgy elindultak, de 23 év szünet után Sydney olimpiai ezüstérmes kajakpárosa, Kovács Katalin és Szabó Szilvia is újra egy hajóban evezett Zamárdiban.

„A legutóbbi átevezésnél sokkal rosszabb időjárás volt, most azonban tökéletesek a körülmények. Fantasztikus volt Sziszóval újra együtt evezni, kicsit beszélgetni, bár az első néhány száz méter után elfogyott a levegőm, de jó volt felidézni egy-két régi emléket. Ugyanolyan boldogan és kiegyensúlyozottan akartunk kiszállni a hajóból, mint ahogy beszálltunk, és ez sikerült is.” – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin.

„Én első átevező vagyok, picit tartottam a táv hosszúságától, de óriási élmény volt Katival újra egy hajóban evezni. Nagyon jó lendülettel indultunk neki, Kati jól tolta a hajót, nekem csak sztrókolni kellett.” – mondta a tizenháromszoros világbajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia.

Az átevezők között feltűnt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki Birkás Balázs, kétszeres világbajnok kajakos társaságában teljesítette a nyolc kilométert. Az újonnan alakult páros jól összeszokott a táv végére, nem tartják kizártnak, hogy jövőre – már rutinosabb egységként – újra rajthoz állnak majd: „Fantasztikus volt, visszafelé már arról beszélgettünk, hogy jövőre milyen újításokkal jövünk. Balázs többször is felhívta a figyelmem, hogy élvezzem az evezést, és ez így is lett. Élveztük és megcsodáltuk a Balatont, az idő is gyönyörű. Nekem ez egy nagy élmény volt, az egész hangulat remek, nem lepődnék meg, ha jövőre is találkoznánk!” – nyilatkozta Szentkirályi Alexandra.

Hasonlóan értékelt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is, aki Janó Márk közigazgatási államtitkárral kajakban vágott neki a Balatonnak: „Nagyszerű idő, tökéletes körülmények, nagyon jól éreztem magam. Nehéz volt, de nem támasztottunk időbeli elvárást magunkkal szemben, élvezni akartuk a sportot. Eddig minden átevezésen jelen lehettem, amiért óriási köszönettel tartozom a szervezőknek. Jó látni, mennyi honfitársunk választja ezt szombati programjának.”

Az budapesti atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs kétszer is teljesítette a távot, a páros kajak mellett sárkányhajóban is vízre szállt:

„Elhatároztuk még tavaly, hogy Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot használjuk fel arra, hogy ösztönözzünk minél több embert sportolásra, mozgásra, egészséges életmódra. Így jött létre a Hétköznapi Hős program, amely januárban indult el, 37 szabadidős rendezvényhez csatlakoztunk. Nagyon örülök, hogy itt lehetünk.”

A Nemzeti Sport videós összefoglalója az eseményről:

YouTube video

fotók és forrás: kajakkenusport.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!