Limitált kiadású tengeri kronométerek egy szuperjacht-tervezőtől

2023. február 23.
Címkék :

Tim Heywood brit szuperjacht-tervező összefogott a Wempe ékszer- és óragyártó céggel, hogy megalkossák egy limitált kiadású tengeri kronométer két változatát.

A Boot Düsseldorfon bemutatott időmérő az órakészítés és a hajózás örökségét ötvözi a modern kinézettel és a precíz, újgenerációs óraművel. Az egykor a világ óceánjain a biztonságos hajózáshoz nélkülözhetetlen műszerek, a tengeri kronométerek ma már rendszerint dolgozószobákban, nappalikban és étkezőkben szolgálnak időmérőként, sokszor tekintik őket inkább művészeti alkotásnak, mint használati tárgynak. A tengeri időmérők tervezésénél különös kihívást jelent, hogy különböző környezeti hatásokhoz kell alkalmazkodniuk, ami nem különbözik a modern szuperjachtok tervezésétől, így a Heywood-Wempe partnerség természetes együttműködésnek tekinthető: „A kronométerek ugyanolyan jól mutatnak a hagyományos hajókon, mint egy modern jachton – és ugyanúgy illenek a tulajdonos vidéki otthonába, mint egy városi lakásba” – tartja Heywood.

A két modellben közös a merész kék számlap és az aranyozott sárgaréz, míg a 4 és 8 óránál lévő nyílások bepillantást engednek a szerkezetbe és az időmérő működésébe. A középpontból tizenkét meridián sugárzik ki, amelyek a hátlapon található széles, ívelt üveglapon folytatódnak.

A Wempe Marine Chronometer Cube sötétbarna, kézzel polírozott, 16 réteg lakkozott finomfa tokja egy aranyozott sárgaréz órát tár fel a háromfelé nyíló ajtók mögött. Az ellenálló üvegház alatt a számlap mélytengeri kék színben ragyog. Napi 0,3 másodperces maximális járáseltéréssel és 56 órás járástartalékkal ezek az órák a legmagasabb fokú pontosságot képviselik.

A Wempe Marine Chronometer Coco de Mer a lágy vonalakat és nőies formákat tükrözi, amelyek számos, Heywood által tervezett szuperjachton láthatók. Heywood az egzotikus Coco de Mer dió íveit választotta a limitált szériás design mintájául. A szerény kókuszdió képes hatalmas távolságokat megtenni a tengeren sértetlenül, így tökéletes szimbóluma a tengeri kronometriának. Fedelének teteje bronz bevonatot kapott, míg a belseje aranylemezzel készült. A Coco de Mer dizájnból mindössze 50 számozott példány készül majd.

Mi az a kronométer?

A tengeri kronométer olyan precíziós időmérő, amelyet hajón hordoznak, és a hajó helyzetének égi navigációval történő meghatározásához használnak: a hosszúsági fok meghatározására szolgál a greenwichi középidő (GMT) és az égitestek megfigyelései alapján megállapított, az aktuális tartózkodási helyen mért idő összehasonlításával. Ma a kronométer szót olyan pontos időmérőre használjuk, amelynek pontosságát egy kifejezetten kronométerek tesztelésére kialakított vizsgálóközpontban kell bizonyítania.

A Wempe Marine Chronometer Cube by Tim Heywood 2023. január végétől kapható 57 460 dolláros áron. A Wempe Marine Chronometer Coco de Mer by Tim Heywood 50 számozott darabja egyenként 91 825 dolláros áron vásárolható meg – szintén 2023. január végétől.

fotók és forrás: Boat International

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!