Mindenki a csopaki tölgy megcsonkítóját keresi

2022. december 5.
Címkék :

Valaki elfűrészelte a csopaki Balaton-part nyolcvanéves, tökéletes tölgyfájának kérgét és háncsrétegét. Az eset megmozdította Csopak közösségét.

November végén valaki elfűrészelte a csopaki Balaton-part nyolcvanéves, tökéletes tölgyfájának kérgét és háncsrétegét. A reggeli sétálók megállapíthatták, hogy az illető szakértő munkát végzett, esélyt sem adott a fának, hogy jövő tavasszal kihajtson.

Az önkormányzat munkatársai haladéktalanul ellátták a sérülést, a polgármester feljelentést tett és nyomravezetői díjat tűzött ki. Az emberek a köztéri kamera közzétett felvételeit tanulmányozhatták, és találgatások indultak arról, kinek állhatott érdekében a tett. Arról beszéltek, kinek lehetett útjában a fa, mennyivel növeli az ingatlanpiacon egy ház vagy lakás értékét a tóra néző zavartalan kilátás.

A Csopakon élő rendőrök – személyes ügyüknek érezve az esetet – kettőzött erővel dolgoznak az elkövető és a vélhető felbujtó előkerítésén. Helyi vállalkozók, vitorlázók, lakosok és nyaralók gyűjtést indítottak, hogy támogassák az önkormányzatot a fa megmentésében vagy – ha minden erőfeszítés hiába való – előnevelt fával való pótlásában.

A nyolcvanéves tölgy esete megmozdította a helyi társadalmat, amelyik eddig megadással szemlélte a minket körülvevő természet és kultúrtáj rontását, amiről Jásdi István csopaki borász beszélt egy konferencián.

YouTube video

Sokan most értették meg, hogy a tájrombolás közös értékeinket veszélyezteti, és ebben a folyamatban végső soron (csaknem) valamennyien vesztesek vagyunk.

(Forrás: mandiner.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!