Százötvenhét szuperjacht egy helyen

Ma kezdődik a nemzetközi hajókiállítás Floridában, ahol 24 méter fölötti jachtokból százötvenhetet lehet majd megtekinteni a több mint 1300 hajó között.

A Fort Lauderdale International Boat Show-n a jet-skitől a szuperjachtokig mindenféle vízi jármű megjelenik, aminek köszönhetően ez a világ legnagyobb vízi hajókiállítása. Az idén a részt vevő szuperjachtok teljes hossza 5405 méter, az átlagos hosszuk 34,4 méter. A legnagyobb részt vevő jacht a 73 méteres Coral Ocean lesz, amely történetesen az Cannes-i Hajókiállítás legnagyobb jachtja is volt. Bruttó regisztertonna tekintetében az itteni 41 606 BRT fele az idei Monaco Yacht Show-n részt vevő szuperjachtokének (79 784), viszont, és nagyjából kétszerese a Cannes-ban felvonultakénak (20 146). Negyvenöttel több szuperjacht vesz részt Fort Lauderdale-ben, mint Monacóban, és hatvankettővel több, mint Cannes-ban.

Ezúttal a motoros és a félig egyedi építésű szuperjachtok dominálnak, vitorlásnak nyoma sincs a szegmensben. A flotta átlagéletkora kicsit kevesebb mint 11 év, ez a Monaco Yacht Show-n 7,6, míg Cannes-ban 4,27 év volt.

Az idei FLIBS-en rengeteg lesz az amerikai premier, főleg azért, mert az elmúlt két évben a járvány miatt erősen korlátozva voltak az utazási lehetőségek. Az idei kínálatban a Sanlorenzo SP110-es és a Benetti B.YOND 37M nevű újdonsága méltó az említésre, mindkét modellnek a Cannes Yachting Festivalon volt a premierje.

A legnagyobb világpremieres jacht az 50 méteres Project Aura, a Heesen legújabb, acélból készült, vízkiszorításos szuperjachtja. Fort Lauderdale-ben debütál az első 29,5 méteres CLX96 SAV is. A CL Yachts hongkongi üzemében épített hajó Jozeph Forakis által tervezett, felfedező stílusú profilja „minden bizonnyal elnyeri az amerikai közönség tetszését” – állítja a gyártó.

(forrás: boatinternational.com, fotók: boatinternational.com, jetsetmag.com, northropandjohnson.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!