Mit tehetünk a vízhiány megelőzéséért?

Nemrég több Pest megyei településen is vízhiány lépett fel. A probléma fő forrása az aszály mellett az agglomerációba költözők magasabb vízfogyasztása.

Emellett a fejlesztésre szoruló vízhálózatnak köszönhetően a csőtörés is gyakran okoz gondot: országos szinten évente közel 140 milliárd liter víz szivárog el hálózati veszteségként, illetve folyik el a rendszerből csőtörések miatt. A Balaton vize körülbelül 1800 milliárd liter, azaz minden évben a magyar tenger egytizede vész kárba.

A jelenlegi helyzetben elengedhetetlen a tudatos gondolkodás és a mértékletesség, különben a lakosság egymás elől fogyasztja el a vizet. Az egy főre jutó napi vízfelhasználás hazánkban átlagosan 95 liter. Ennek mindössze 2 százalékát használjuk ivásra és főzésre, 7 százalékát mosogatásra, nagyjából a harmadát pedig vécéöblítésre (33 százalék) és tisztálkodásra (38).

A legegyszerűbb a tisztálkodási szokásainkat megváltoztatni: fürdés helyett zuhanyozzunk, fogmosás, szappanozás, borotválkozás közben pedig zárjuk el a csapot. A csöpögő csap sok háztartásban probléma, naponta 30–60 liter víz is elfolyhat emiatt – ez legalább 15-ször annyi, mint ahány liter vizet egy nap egy felnőtt ember iszik.

A mosó- és mosogatógépet csak teljes kapacitással indítsuk el, ami lényegesen kevesebb vizet használ el, mint ha kétszer félig töltenénk meg a gépet. A ház körüli teendők végzésekor is legyünk körültekintőbbek. A kerti locsolást a kora reggeli vagy az esti órákra időzítsük, olyankor ugyanis hűvösebb van és kevesebb az elpárolgás.

A családi házak udvarának egyik visszaköszönő eleme a medence, annak megtöltéséhez viszont annyi víz kell, mint 320 nagy kóláspalack. Amikor épp nem pancsol benne senki, érdemes letakarni, hogy a víz tiszta maradjon, sötétben ugyanis lassabban indul el az algásodás, ezáltal ritkábban kell benne vizet cserélni.

A felhasznált vízmennyiség több mint felét esővízzel is helyettesíthetjük. Már az jelentős lépés lenne, ha a vécéöblítést lehullott csapadékkal oldanánk meg, de locsolásra és autómosásra is használhatjuk azt – írta a kepmas.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!