Tovább csökken a Tisza-tavi vízszint

Mivel vizet kell adni a Tisza alsóbb szakaszára, ezért tovább apad a Tisza-tó vízszintje, így várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +680+10 cm-es szintig süllyed.

Az elmúlt időszakban a Tisza-tó vízszintje 40-45 cm-rel apadt, de az elkövetkezendő napokban ennél is több csökkenésre kell számítani. A vízszintcsökkentést az 1995-ös törvényre hivatkozva kell meglépni, amely a vízhasználatok kielégítésének sorrendjéről rendelkezik. A jogszabály értelmében a vízkészlet-gazdálkodás szabályai szerint elsősorban a létfenntartási ivó- és közegészségügyi katasztrófaelhárítás célú vízhasználat igényét kell kielégíteni.

Ennek értelmében a kiskörei vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra. Mindezek miatt a Tisza-tó vízszintje a következő egyhetes időszakban is folyamatosan apadni fog, és várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +680+10 cm-es szintig süllyed.

A Tisza-tavat május 2-án állították be a nyári vízszintjére, ekkor 7353 +–5 cm volt a vízállás a duzzasztott felvizen – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!