A Fidzsi-szigetek visszatarthatja az Amadea orosz szuperjachtot

A legfelsőbb bíróság döntése szerint a helyi kormány visszatarthatja a 325 millió dolláros szuperjachtot, amely vélhetően Szulejman Kerimov orosz oligarcha tulajdonában van.

Egy Fidzsi-szigeteki bíró helyt adott a helyi kormány kérelmének, hogy megakadályozhassa a 325 millió dolláros szuperjacht számára az ország elhagyását. Az Amadea vélhetően Szulejman Kerimov orosz oligarcha tulajdonában van, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, az Egyesült Államok és az EU pedig szankciókkal sújtotta az országot az ukrajnai orosz invázió miatt.

Christopher Pryde, a Fidzsi-szigetek államügyészségi igazgatója április 20-án nyújtotta be a kérelmet a suvai legfelsőbb bírósághoz, amelyben azt kérte, hogy az április 12-én a Fidzsi-szigetekre érkezett Amadea „ne hagyhassa el a Fidzsi-szigeteki vizeket a lefoglalásra vonatkozó végzés bejegyzésére irányuló kérelem véglegesítéséig”.

Egy Fidzsi-szigeteki szuperjachtügynök, aki az Amadea képviseletében járt el, a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy a hajó ügyvédei vitatják az állítást, miszerint Kerimov lenne a tulajdonos. A Reuters által megtekintett nyilvántartási adatok szerint a jacht egy Kajmán-szigeteki cég nevére van bejegyezve.

A szuvai brit nagykövetség állítólag megerősítette, hogy az Amadea legénységének néhány tagja brit állampolgár. A csoport azóta tartózkodik a hajó fedélzetén, hogy az két hete megérkezett a Fidzsi-szigetekre, miután 18 nappal korábban elhagyta Mexikót, és átkelt a Csendes-óceánon. Tudomásunk van arról, hogy a legénység néhány tagjának brit útlevele van” – mondta Paul Welsh, a Fidzsi-szigeteki brit nagykövet helyettese helyi médiának. – „Készen állunk arra, hogy konzuli segítséget nyújtsunk, ha kérik.”

A 106 méteres jachtot 2017-ben bocsátották vízre Németországban, a Lürssen építette.

(forrás: ibinews.com, fotók: charterworld.com, iyc.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!