Ókori hajóra bukkantak Irakban

2022. április 9.
Címkék :

Az iraki Állami Régiségügyi Hivatal és a Német Régészeti Intézet keleti osztályának régészeiből álló csapat egy négyezer éves hajót ásott ki Uruk ősi városa közelében.

Uruk az egyik legősibb ókori mezopotámiai, sumerok lakta városállam volt az Eufrátesz alsó folyásánál lévő Sumer földjén. A városállam vezető szerepet játszott Sumer korai városiasodásában a Kr. e. 4. évezred közepén. Jelentős népességű központtá nőtte ki magát, amíg nem sokkal Kr. u. 633–638 közötti iszlám hódítás előtt el nem hagyták a lakosai. A hajót először 2018-ban, Uruk-Warka környékének feltárása közben fedezték fel. Ekkor még csak felvételeket készítettek róla, mert a helyszín közelében lévő közúti forgalom veszélyeztette az állapotát, és a maradványok megőrzése érdekében úgynevezett mentőásatásra volt szükség.

A nádból, pálmalevélből és fából készült hajót bitumen borította. Ez az anyag a kőolaj lepárlásával keletkezik, és jó vízszigetelő tulajdonságáról ismert. A régészek szerint a 7 méter hosszú és 1,4 méter csónak körülbelül 4000 évvel ezelőtt süllyedhetett el egy folyó partján, ahol az üledékrétegek betemették.

A hajó a bagdadi Irak Múzeumba került további tudományos vizsgálatok céljából – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!