A World Sailing nyilatkozata az ukrajnai helyzettel kapcsolatban

A sport a jót szolgálja, összehozza a világ minden tájáról érkező versenyzőket, akiket az egyenlőség, a befogadás, a tisztelet és a méltányosság értékei egyesítenek.

A World Sailing mint a vitorlázás nemzetközi szervezete aggódik az ukrajnai helyzet és az ukrán vitorlásközösséghez tartozók biztonsága miatt. A World Sailing csatlakozik több nemzetközi sportszervezethez, amelyek az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére és a párbeszéd folytatására szólítanak fel a békés megoldás érdekében a katonai akciók helyett.

A World Sailing 2022-ben nem rendezett volna regattát Oroszországban vagy Fehéroroszországban, a végrehajtó bizottság pedig támogatja, hogy az Oroszországba tervezett képzési és oktatási eseményeket helyezzék át.
„Továbbra is kapcsolatban állunk minden nemzeti hatósággal, felajánlva támogatásunkat ebben a hihetetlenül nehéz időszakban.”

Mindez kapcsolódik ahhoz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolja, az orosz, illetve fehérorosz sportolók és tisztségviselők ne vegyenek részt a közelgő versenyeken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága ma ismét megvitatta azt a dilemmát, amellyel az olimpiai mozgalom jelenleg szembesül, miután az orosz kormány – a fehérorosz kormány támogatásával – megszegte az olimpiai békét.

Az olimpiai mozgalom egységes abban a küldetésében, hogy a sporton keresztül hozzájáruljon a békéhez, és minden politikai vitán felül békés versenyben egyesítse a világot. Az olimpiai, a paralimpiai játékok, a világbajnokságok és világkupák, valamint több más sportesemény egyesíti a szembenálló, sőt néha háborúban álló országok sportolóit. Ugyanakkor az olimpiai mozgalom törekszik arra, hogy ne büntesse a sportolókat a kormányaik döntései miatt, ha nem vesznek részt aktívan azok meghozatalában. A NOB elkötelezett a mindenki számára tisztességes versenyek mellett, mindenféle megkülönböztetés nélkül.

A jelenlegi ukrajnai háború azonban dilemma elé állítja az olimpiai mozgalmat. Míg az orosz és fehérorosz sportolók továbbra is részt vehetnének sporteseményeken, addig Ukrajnából sok sportolót megakadályoznak ebben az országuk elleni támadás miatt. Ez egy olyan dilemma, amelyet nem lehet megoldani. A NOB végrehajtó bizottsága ezért alaposan megvizsgálta a helyzetet, és nehéz szívvel a következő határozatot hozta: „A globális sportversenyek integritásának védelme és valamennyi résztvevő biztonsága érdekében a NOB végrehajtó bizottsága azt javasolja, hogy a nemzetközi sportszövetségek és a sportesemények szervezői ne hívjanak meg és ne engedélyezzék orosz és fehérorosz sportolók, illetve tisztségviselők részvételét nemzetközi versenyeken.

Ahol ez szervezési vagy jogi okokból rövid időn belül nem lehetséges, a NOB végrehajtó bizottsága határozottan felszólítja a nemzetközi sportszövetségeket és a sportesemények szervezőit világszerte, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Oroszország vagy Fehéroroszország egyetlen sportolója vagy sporttisztviselője se vehessen részt Oroszország vagy Fehéroroszország nevében. Orosz vagy fehérorosz állampolgárokat, akár egyénileg, akár csapatként, csak semleges sportolóként vagy semleges csapatként szabad elfogadni. Nemzeti szimbólumok, színek, zászlók vagy himnuszok nem jelenhetnek meg. Amennyiben nagyon szélsőséges körülmények között szervezési vagy jogi okokból még ez sem lehetséges rövid időn belül, a NOB végrehajtó bizottsága az érintett szervezetre bízza, hogy maga találja meg a fenti dilemma hatékony megoldását.”

A NOB végrehajtó bizottsága különösen a közelgő 2022-es pekingi téli paralimpiai játékokkal foglalkozott, és megismételte, hogy teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot (IPC), illetve a játékokat. Fenntartják a február 25-én sürgősséggel kiadott ajánlását, miszerint Oroszországban és Fehéroroszországban ne rendezzenek sporteseményt.

A NOB végrehajtó bizottsága a helyzet rendkívüli körülményei alapján, és figyelembe véve az olimpiai fegyverszünet rendkívül súlyos megsértését és az olimpiai charta egyéb megsértését az orosz kormány által a múltban, ad hoc döntést hozott az olimpiai rend visszavonásáról minden olyan embertől, aki jelenleg fontos funkciót tölt be az Orosz Föderáció kormányában vagy más, a kormányhoz kapcsolódó magas rangú pozícióban, beleértve a következőket:


Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke (Arany, 2001)
Dmitrij Csernyicsenko, az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese (Arany, 2014)
Dmitrij Kozak, az Elnöki Végrehajtó Hivatal kabinetfőnök-helyettese (Arany, 2014)

A NOB végrehajtó bizottsága üdvözli és nagyra értékeli a sportolók, sporttisztviselők és a világ olimpiai közösségének tagjai által megfogalmazott jó néhány békefelhívást. A NOB csodálja és támogatja különösen az orosz sportolók békefelhívásait. A bizottság újólag megerősíti teljes szolidaritását az ukrán olimpiai közösséggel, valamint kötelezettséget vállal arra, hogy folytatja és megerősíti a humanitárius segítségnyújtásra irányuló erőfeszítéseit. Ezért a NOB végrehajtó bizottsága szolidaritási alapot hozott létre. Ezzel összefüggésben a NOB köszönetét fejezi ki a Nemzeti Olimpiai Bizottságoknak és a Nemzetközi Sportszövetségeknek, amelyek már most is támogatják az ukrán sportolókat és családjaikat.

A NOB megerősíti a NOB elnökének felhívását: „Adjunk esélyt a békének.”

(forrás: sailing.org / olympics.com, fotók: insidethegames.biz, olympics.com, thenewsmarket.com, cijm.org.gr, america.gov)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!