Kerek évfordulót ünnepel a La Rochelle-i hajókiállítás

A La Rochelle-i nemzetközi hajókiállítás az idén ünnepli 50. éfordulóját, és bár az évtizedek alatt átesett néhány változáson, alapvető értékeit végig megtartotta.

Az említett változásokra általában azért volt szükség, hogy a show alkalmazkodjon az aktuális trendekhez, illetve előkészítse a jövőt, de a szervezők mindig odafigyeltek arra, hogy a kedélyes hangulat megmaradjon. A Grand Pavois La Rochelle továbbra is tökéletes helyszín a következő év újdonságainak bemutatására, és reprezentatív képet ad a vízisport szektorról.

A Grand Pavois név (amelynek szó szerint fordítása Nagy Pajzs) Michel Dufour fejéből pattant ki, ő vezette az esemény promóciójáért felelős bizottságot. 1973. április 6-án a Grand Pavois de La Rochelle Egyesület bejegyzése megjelent Francia Közlönyben, ezzel hivatalossá vált a léte. Március 27-ére elkészült az egyesület alapszabálya, amelyben „a vízi és szárazföldi kedvtelési célú vízi járművek minden típusának, felszerelésének és tartozékainak, valamint a szakmához közvetlenül kapcsolódó valamennyi tevékenységnek a bemutatása a nagyközönségnek” célt fogalmazták meg.

Az első rendezvényt 1973. szeptember 20–23. között tartották. 34 kiállító volt jelen, 64 hajót állítottak ki a vízen, 3709 látogató zsúfolódott össze a pontonokon, és vasárnap biztonsági okokból korlátozni kellett a bejutást. Nagy siker volt, megszületett a Grand Pavois!

Az ötvenedik kiállítás
Helyszín: Port des Minimes, La Rochelle
Időpont: 2022. szeptember 27. (kedd) – október 2. (vasárnap)
Nyitvatartás: minden nap 10–19 óra között
Tiszteletbeli vendég: Tahiti és a Csendes-óceáni szigetek
Kiállítási terület: 100 000 négyzetméter
Kiállítók száma: 800
Kiállított hajók száma: 750, ebből körülbelül 300 a vízen lesz megtekinthető
Várt látogatószám: 85 000

(forrás: EuroSail News, fotók: nauticexpo.com, grand-pavois.com, dreamyachtsales.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!