Közkinccsé váltak a Balaton festőjének alkotásai

2022. január 14.
Címkék :

Január elsejétől szabadon felhasználhatóvá váltak a Balaton festőjeként is ismert Egry József festményei Magyarországon.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tájékotatása szerint a műveket a szerzői jog csak meghatározott ideig védi és előfordul, hogy országonként változó ideig. Az Európai Unió legtöbb tagállamában az alkotás a szerző életében és halálát követő 70 éven át részesül védelemben.

A védelmi időt egyébként a szerző – vagy ha a műnek több szerzője van, akkor az utolsóként elhunyt szerzőtárs – halálának hetvenedik évfordulóját követő év első napjától kell számolni. Ezt követően a mű közkinccsé válik, azaz azt bárki engedély nélkül felhasználhatja.

Ugyanakkor az elhunyt szerző emlékét sértő magatartás ellen a védelmi idő lejártától függetlenül felléphet az örökös vagy az érintett közös jogkezelő, illetve érdekképviseleti szervezet, ha a magatartás sértené a szerző névfeltüntetési jogát.

Egry Józsefen túl január 1-től immár szabadon felhasználhatók Almásy László, Makkai Sándor, Sinclair Lewis, André Gide, Maróczy Géza és Henry de Vere Stacpoole írásai, Rosenberg Zsigmond zeneművei, illetve Fodor Jenő építészeti tervei.

(via)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!