Nagy sikert aratott Tihanyban a Gardália

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Garda Fesztivált, illetve a látott hal ünnepét Tihanyban november 5-7. között.

A gyönyörű időjárásban hatalmas tömeg jelent meg az eseményen, melynek fővédnöke Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, védnökei Forgó Gábor, Mátraderecske és Tósoki Imre, Tihany polgármestere voltak, díszvendégnek Mátraderecskét hívták meg. A fesztivál a Pro Tihany-díj átadásával kezdődött az Apátsági Látogatóközpontban pénteken, ahol Tihany oktatási, nevelési és közösségi életéért végzett munkáért az említett díjat vehette át Tósoki Imre polgármestertől Véghné Somogyi Zsuzsanna, aki 40 éven át óvodapedagógusként dolgozott a helyi óvodában, amit nyugdíjba vonulásáig éveken át vezetett is.

A község kulturális, sport és közösségi életében betöltött munkáért Pro Tihany-díjjal ismerték el ifjabb Kötél Ferenc lovász munkáját. A díjátadások után filmen mutatták be a Gardália Napok történetét. Szombaton Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadta a vendégeket a hajóállomáson, ahonnan sétahajózással lehetett eljutni a Tihanyi-kúthoz, a garda vermelőhelyéhez, majd megkoszorúzták a Garda-szobrot.

Ünnepélyes körülmények között fogadták a kifogott halat a hajóállomáson, és menet az apátsághoz sétál, ahol Korzenszky Richárd emeritus tihanyi perjel a borrendi tagok gyűrűjében megáldotta a szőlőmunkások és a halászok munkáját, illetve a gardát és az újbort, ezzel is tisztelegve a falu évszázados hagyományai előtt. A Visszhang-dombon aztán megsütötték a kifogott halat, amit a hagyomány szerint 72-szer beirdaltak, paprikás lisztbe forgattak, majd orgonavesszőn ropogósra sütöttek. Mindemellett sok érdesek programmal, zenével is várták az érdeklődőket, volt például borrendi avatás, térzene a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével és fellépett a Tihanyi Asszonykórus.

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa bemutatta a balatoni halakat, majd Csodálatos állatvilágunk címmel interaktív író, olvasó találkozót szerveztek, természetismereti előadással egybekötve, Telegdi Ágnes író természetfotós közreműködésével. A gyerekeket kézműves játszóházba, érdekes foglalkozásokra várták. A zárónap kiemelkedő eseményét adta a halászlé- és halételfőző verseny a Visszhang-dombon, ahol a jó hangulatról cigányzenekar is gondoskodott és fellépett a Mátraderecskei Asszonykórus.

Kontrát Károly képviselő azt mondta, fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat, melyekre méltón lehetünk büszkék mi, magyarok. – Örömmel tölt el, hogy ebben a gyönyörű időben újra együtt lehetünk, találkozhatunk, beszélgethetünk, jól érezhetjük magunkat. Kívánom, hogy ez a pár nap a nagy beszélgetések, a közös élmények, emlékek gyűjtésének időszaka legyen, melyekre szükségünk van. Vigyázzunk egymásra!- fogalmazott.

Tósoki Imre polgármester kiemelte, a fesztivál Tihany legtradicionálisabb hagyományőrző rendezvénye és a Balaton egyik legismertebb gasztronómiai eseménye, mely emléket állít az ősi mesterségeknek, amelyek a falura évszázadokon át jellemzőek voltak: a halászatnak, a szőlőtermelésnek. Mindezek 1055 óta, amikor I. András király megalapította az apátságot, jelen vannak a Tihanyi-félszigeten. –A cél az, hogy négy évszakos legyen Balaton, amit a gardafesztivál kitűnően szolgál.

Mint ismert, a garda a pontyfélék családjába tartozik. Főleg nagyobb folyókban és a Balatonban él, ahol régebben 50-300 tonnát is fogtak évente. A Balatonnál a múltban komoly rituálé alakult ki a gardahalászattal kapcsolatban. A rajban járó gardákat Tihany magaslatain őrszemek figyelték, és az ő útmutatásaik alapján igyekeztek a halászok bekeríteni, kifogni a halakat. Erről kapta a faj a „látott hal” nevet – írta a veol.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!