Csatornahajózás Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában körülbelül 2200 mérföld, azaz 3500 kilométer vízi út van. Ezek egy része természetes vízfolyás, másik részüket csatornák alkotják.

Az angol csatornák körüli táj változatos és vadregényes: a városi dzsungeltől a szinte tökéletes elcsendesülésig vezet. Az ország jelentős részét be lehet járni ezeken az útvonalakon anélkül, hogy akár csak egyszer is kitennénk a lábunkat a partra. És a cél is pontosan ez: nyugalom, szabad levegő és a hajó csendes ringatózása. Nem véletlen, hogy egyre többen neveznek be egy-, két- vagy akár többhetes utakra.

Útközben rengeteg látnivalót lehet találni, a kastélyoktól az útvesztőkön át a különböző múzeumokig, és persze ott van a természet, a susogó fák, az apró, angol falvak, és a gyakran kifejezetten izgalmas események, mint egy zsilipen áthaladás vagy egy liftezés a hajóval.

Egyre többen fedezik fel a hajózást pihenési formaként. Az emberek rákaptak arra, hogy úgynevezett „keskeny hajókat” béreljenek, és azzal járják be az országot. Ezt a hajótípust kifejezetten a csatornákon közlekedésre tervezték, mivel formájuknak köszönhetően a szűkebb vízi utakon is végig lehet velük csorogni. Kicsik, kompaktak, kényelmesek, ráadásul külön szállásra sem kell költeni, mivel minden helyben van, a hajó fedélzetén.

Bár a csatornáknak egy rövid időre leáldozott, a hirtelen jött turisztikai érdeklődésnek köszönhetően komoly összegeket kezdtek fordítani a felújításukra. A Glasgow és Edinburgh közöttire például 84 millió fontot költöttek. Az útvonalon látványosságszámba megy a 2002-ben átadott Falkirk Kerék, amely 24 méteres magasságba emeli fel és le a hajókat a csatorna két különböző vízszintje között.

Time-lapse videó a Kerékről:

YouTube video

Londonban is lehet tehát hajókázni, sőt, külön térkép is készült a járható útvonalakról. Aki azonban hosszabb pihenésre vágyik, az inkább elvonulna a világ elől. Márpedig látnivalók az angol vidéken is bőven vannak.

Az Avon Ring elnevezésű útvonal például egy kis körtúra, a 175 kilométer hosszú út Birmingham közelében található és Stratford-upon-Avon, Evesham, Tewkesbury és Worcester városát köti össze. Mindegyik tömve van történelmi épületekkel, ráadásul Stratfordot Shakespeare szülővárosaként ismeri a nagyvilág, Tewskesbury pedig tele van gyönyörű, favázas házikókkal.

A Monmouthshire & Brecon Canal Walesben arról híres, hogy egyedül itt lehet elektromos keskeny hajót bérelni. A haladást nemcsak a zaj hiánya miatt lehetetlen érzékelni, hanem azért is, mert a sebességkorlátozás a sekély víznek köszönhetően mindössze 3 km/óra az általánosabb 6 helyett. A hajózható útvonal a Brecon Beacons National Parkon vezet keresztül, így a környezet a szokásosnál is szebb és békésebb.

YouTube video

Aki izgalmas hajós élményeket keres, annak a Llangollen Canalon érdemes végigcsorogni, itt található ugyanis a Pontcysyllte Aqueduct. A csaknem 40 méter magas építmény a völgyből nézve egy magas hídnak látszik, ám ez esetben egy keskeny, hajózható csatorna az, ami végighalad az akvadukt tetején – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!