Mikor lesz már elég meleg a Balaton?

Volt, hogy május végén tömegek fürödtek a Balatonban, ám az utóbbi években ez az élmény egyre inkább eltolódik.

Az idei tavasz a Balatonnál is az átlagnál hűvösebb volt, a március végi, április eleji fagyok jelentős károkat okoztak a térség gyümölcsöseiben, de május végén is az átlagnál hűvösebb és szelesebb volt az időjárás. Mindez hatással van a Balaton vizének hőmérsékletére is, a jelenlegi 15-17 fok helyett ilyenkor már többször 20-22 fokot mutattak a vízhőmérők.

A Balaton vizének hőmérsékletét a levegő hőmérséklete mellett a napsugárzás határozza meg. Magas napállásnál a napsugarak mélyen behatolnak a vízbe és hatékonyan melegítik az állóvizet.

A legmagasabb napállásnál, vagyis június második felében viszont gyakoriak a gomolyfelhők, ekkor még tart a Medárd-időszak, a napsugárzás hatása nem feltétlenül érvényesül teljes mértékben. Azokban az években, amikor a kora nyári zivatarok időszaka elmarad vagy gyengébb az átlagosnál, a víz hőmérséklete gyorsan 25 vagy akár 28 fok fölé emelkedik. Sokéves átlagban a legmagasabb vízhőmérséklet-értékek júliusra esnek, amikor a nap is magasan jár és a napi átlagos léghőmérséklet is a magas. Ilyenkor akár 28 fok fölé emelkedhet a vízhőmérséklet. A legmagasabb értéket is 2006. július 28-án mérték, 31 fokot.

Augusztus végén, szeptember elején, amikor már rövidebbek a nappalok és a nagy meleg után érkezik egy markánsabb hidegfront, az addig 25-26 fokos víz gyorsan 20 fok alá hűl, és hiába jön vissza akár 30 fokos legmagasabb nappali hőmérséklettel a késő nyári meleg, a vízhő már ritkábban vagy csak lassan emelkedik vissza 23 fok fölé.

Magas vízállásnál a napi hőmérséklet-változás kisebb, míg alacsonynál akár napi 5 fokot is változhat a mért vízhő. Jelentős különbség lehet a nyílt és part melletti víz hőmérséklete között. Különösen a déli parton, a turzások és a part között egy napfényes nyári napon a víz 5-6 fokkal is melegebb lehet, mint beljebb – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!