A horgászok nem szennyezik a Balatont

A kutatási eredmények szerint a horgászok etetőanyag-bevitele a Balatonba nem befolyásolja érdemben a tó vízminőségét, és nem játszhatott szerepet a 2019-es algavirágzásban.

Az agrártárca kiemelten foglalkozik a Balaton élővilágának megóvásával. A feladat ellátására május elsejétől kinevezett miniszteri biztosnak, Szári Zsoltnak, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy tartsa a kapcsolatot, erősítse a kommunikációt a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézményekkel, a térség önkormányzataival és civil szervezeteivel.

Emellett a feladatai közé tartozik a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyezőforrások beazonosítása, a tómeder rekultivációjával összefüggő állami feladatok meghatározása, valamint a balatoni halak népszerűsítése.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, valamint a halgazdálkodási társaság a horgász-etetőanyagok hatását vizsgálta a Balaton vízminőségére. Erre azért is volt szükség, mert egyes feltételezések szerint a horgászok etetőanyagainak szerepe lehetett a 2019-es balatoni algavirágzásban. A kutatás részeként a horgászszokásokat vizsgáló kérdőíveket 2079-en töltötték ki. Az ezek alapján megfogalmazott becslések szerint a szabadidős és versenyhorgászatok éves etetőanyag-bevitele a Balatonba 2083 tonnányi. A tóba ezáltal juttatott foszformennyiség 8,4 tonnára tehető, ami mindössze 5,1 százaléka a befolyókból Balatonba érkező foszforterhelésnek, a vízügy 2017–2019-ben mért átlagértékeihez viszonyítva. Ha figyelembe vesszük a halfogások és haltetemek által a tóból eltávolított, valamint a haltelepítésekkel bekerülő foszformennyiséget, akkor megállapítható, hogy a horgászat becsült hozzájárulása a Balaton algásodásért felelős foszfor terheléséhez csekély, mindössze 2,9 százalékra tehető.

Ha a jövőben számottevően romlana a halgazdálkodásnak a tó foszformérlegére gyakorolt hatása, az Agrárminisztérium többféle intézkedést is bevezethet, köztük az etetőanyag mennyiségének és összetételének szabályozását, de ez jelenleg nem indokolt – írta a hirbalaton.hu.

fotók: adventurefishing.eu; wallpaperflare.com; welt.de

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!