Decemberben teljes napfogyatkozás lesz látható

A napfogyatkozás látványa önmagában is lenyűgöző, de az élmény fokozható, ha különleges helyről nézzük. 2021. december 4-én történetesen az Antarktiszról.

Az ember fejében végtelen jégmezők képe és a szinte elviselhetetlen hideg érzete jelenhet meg a hetedik kontinensről, ahová csak hős felfedezők jutnak el. Pedig az Antarktisz sokkal több ennél: változatos felszíni formákkal tagolt, jórészt érintetlen természeti közeg. Ahová vezetett túrák segítségével lehet eljutni, az odavezető úton olyan állomásokkal, mint Ushuaia, Falkland-szigetek, a Déli-Georgia, az Elefánt- és az Orkney-sziget.

A Falkand-szigetekre két napig tart az út, a közben megtartott tematikus előadások során rengeteget lehet tanulni a környék állat- és növényvilágáról. Stanley-ben aztán a szép zöld gyep, a hangulatos kocsmák és az anglikán katedrális gyorsan emlékeztetik az utazót, hogy brit területen jár. A következő néhány nap főleg albatroszok, viharmadarak és bálnák társaságában telik, míg a csapat megérkezik a Déli-Georgia szigetre. A fjordokkal, kavicsos partszakaszokkal és gleccserekkel tagolt partvonal mögött hóval és jéggel borított hegyek magasodnak a távolban, a közelben pedig a világ legnagyobb medve- és elefántfóka-populációi fetrengenek, pingvinfajtából pedig hatot is nyilvántartanak a környéken. Rövid vízi és szárazföldi kirándulások nyomán figyelhető meg a vadvilág, a csapat látogatást tesz Grytvikenben, ahol akár az összes lakossal kezet foghat, hiszen mindössze tizennyolcan vannak.

Az Elefánt-sziget érintésével jöhet az Antarktiszi-félsziget, a maga 800 kilométer hosszú hegyvonulatával. Közelebb kerülve jéghegyek és úszó jégdarabok között lavíroz a hajó. A kör a Drake-átjárón keresztül záródik, jó idő esetén könnyed hajókázással. Rossz idő esetén göröngyös tengeren, hogy aztán a Tűzföld látványa hozzon megnyugvást.

Minden kalandvágyónak javasoljuk, hogy legalább egyszer az életben látogasson el az Antarktiszra, amihez a december 4-ei napfogyatkozás különleges apropót teremt!

A napfogyatkozás mikéntje:

YouTube video

(forrás: aluxurytravelblog.com, fotók: incimages.com; thebubble.com; shershegoes.com; australis.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!