Wia 435 Hard Top – Yachtingérzés a Balatonon

A Wia 435-ös Hard Top új kategóriát teremtett a Balatonon. A hajó teljes értékű felépítménnyel ellátott változata impozáns és kecses, nehéz lenne nem belelátni azt, hogy van valami olaszosan elegáns a dizájnvilágában.

Az elegánsan keskenyedő, magas orrkiképzés nemcsak meghatározó stíluselem, hanem funkcionális részlet is. A magas fedélzetvonalnak köszönhetően ugyanis tágasabb orrkabint lehetett kialakítani, amely kellő védelmet nyújt a felcsapódó víz ellen az előfedélzeten napozók számára is. A vízvonal felé folyamatosan keskenyedő, kecsesen hátranyilazott hajóorr belépőélét és a test vízvonal alatti részét kifejezetten arra optimalizálták, hogy a hajó úszóképessége minél jobb legyen.

A hajótestek kialakításának tekintetben a Wia egyedit alkotott, hiszen a 2012-ben alapított márka sok más gyártóval szemben kifejezetten elektromos hajtással tervezte modelljeit. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Wiáknak nem sikló-, hanem úszótestük van, így egy sor olyan problémát ki is küszöbölnek. Ilyen a jelentősen csökkentett oldalcsúszás, amelyet a hajótest gerince alatt végighúzódó T profilnak köszönhet a cég zászlóshajója, a 435-ös is. Egyedi megoldás a kétmotoros, dupla hajócsavaros hajtáslánc is, amely jobb manőverezőképességet, egyenletesebb teljesítményleadást és ideálisabb menettulajdonságokat garantál, mint a szimpla hajtásláncok. Ennyit nagy vonalakban az egyáltalán nem mellékes műszaki finomságokról, és most lássuk, milyen is maga a hajó!

Egyszerre zárt és nyitott tér
A 435 Hard Top felépítménye nem teszi dobozszerűvé a hajó fedélzetét, a tervezőknek sikerült elegáns megoldást találni a méretes lakótér kialakítására. A hatalmas, étkezőként, konyhaként, szalonként és kormányállásként is funkcionáló zárt felépítmény nem is olyan zárt, mint első ránézésre gondolnánk, hiszen a hátsó üvegfala szinte teljesen eltüntethető, így zavartalan az átjárás a hatalmas hátsó terasz felé. Ráadásul a két egybenyitható élettér teljesen azonos síkban is van, ami tovább nagyítja az amúgy sem csekély térérzetet.

A terasz különlegessége az állítható magasságú és akár ki is vehető cockpitasztalt körülölelő U alakú ülőgarnitúra, amelynek ízlésesen varrott mintázatú, vízhatlan kárpitja a luxushajók világát idézi. A méretes dívány mellett mindkét oldalon kényelemes az áthaladás a méretes fürdőplatformhoz. (Érdekesség, hogy a gyártó akár elektromosan behúzható, illetve lehajtható, vízbe vezető lépcsősort is kínál a hajóhoz az opciós listán, ami egy igazán látványos kiegészítő elem.)

Balatoni nyaraló komfortja a vízen
Nem meglepő, hogy a fedélzeti felépítmény is roppant tágas, de ez el is várható egy több mint 42 lábas hajótól. A jobb oldalon, a teraszhoz közel alakították ki a konyhasarkot, amelyben természetesen beépített hűtő is található, így az utasoknak nem kell messzire menniük, ha egy kis hűsítő italra vágynak hajókázás közben. Szintén a jobb oldalon van a remek kilátást biztosító, gazdagon műszerezett kormányállás, a másikon pedig egy újabb U alakú ülőgarnitúra található. A felépítményt kifejezetten úgy tervezték, hogy rossz időben is kényelmes körülmények között tölthessék napjaikat a hajó tulajdonosai. Kis túlzással a 435 Hard Top egy balatoni nyaraló komfortját kínálja a vízen.

A fedélzetvonal alatt helyezték el a hálószobákat, méghozzá hármat, amelyekhez alapból két vizes helyiséget kínál a gyártó. Az orrkabin kifejezetten tágas, megkapó részlet az ágy fölött elhelyezett kör alakú tetőablak, amely a három-három oldalsó fényforrással együtt nagyon világossá teszi a fuxot.

A nagy térkínálat és a stílusos dizánjvilág azonban mit sem érne, ha a hajó minden egyes részletében nem sugározná magából a minőség érzetét. A felhasznált anyagokra nem lehet panasz: minden belső ajtó és bútor igazi fából készült, ráadásul jó néhány felületet elegánsan ívekre hajlítottak. A kárpitok szintén remek tapintású, időálló anyagok, akárcsak a fedélzet valamennyi járófelületét borító teakburkolat.

Mindent összevetve a Wia 435-ös a hazai e-hajó kínálat talán legelegánsabb, legstílusosabb és valószínűleg legkifinomultabb modellje, amely mérete mellett a rengeteg részmegoldásának köszönhetően képes megadni a yachtingéletérzést a Balatonon.

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua magazin legutóbbi számában)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!